Do hádky revízora a cestujúceho sa zapojil celý autobus. Kým prišla polícia, kontrolór ich držal vo vozidle

28.6.2024 05:45

Bežná kontrola revízorov v autobuse smerujúcom z mesta Příbram do Prahy sa zmenila na spor, do ktorého sa zapojil celý autobus. Cestujúcim sa nepáčilo správanie kontrolóra, ktorý sa vraj nevhodne správal k údajne čiernemu cestujúcemu aj k zdravotne postihnutému mužovi. Okrem toho mali všetci cestujúci zostať v autobuse až do príchodu polície. Podľa inšpektora je však obeťou on sám, píše tn.nova.cz.

autobus česko
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Len dve minúty

Bežná kontrola sa zmenila na ostrú hádku. „V Dobříši nastúpili dvaja revízori a začala sa klasická kontrola. Pristúpil k nám starší pán, ktorý bol úplne v pohode. Vedľa mňa sedelo asi desaťročné dievčatko, ktoré malo nesprávny lístok. Revízor ju upozornil, aby to viac nerobila, lebo bolo zjavné, že chce ušetriť peniaze. Zdalo sa mi skvelé, že to vyriešil dohodou, mohol jej rovno vynadať. Zrazu sme sa otočili a videli sme, ako sa zo zadných sedadiel ozývajú dohady,“ povedala pre český web Michaela, ktorá cestovala v autobuse.

Kontrola jedného z cestujúcich v zadnej časti autobusu sa mala vystupňovať. „Išlo o to, že si kúpil lístok do Dobříša, kde je to časom limitované. A on ho mal prepadnutý o dve minúty," približíla. Autobus však meškal, takže cestujúci za to nemohol. „Ale revízor mu hovorí, že ho to nezaujíma a ten pán ho prosil, aby išiel za vodičom, aby to vyriešil. Revízor mu ale povedal, že mu nebude hovoriť, čo má hovoriť, že ide podľa svojich pravidiel a že dodržiava cestovný poriadok,“ opísala situáciu cestujúca.

Situácia bola napätá, až kým revízor nesúhlasil a spolu s cestujúcim išli za vodičom. Tam však nastal ďalší problém. „Za vodičom sedel telesne postihnutý pán a strašne ho prosil, že má v Prahe dohodnuté rehabilitačné masáže, že ich má zaplatené a že ak tam nepríde načas, príde o peniaze,“ opísala ďalej prípad Michaela.

„Revízor si však stál za svojím. Invalidný pán dostal skrat, vzal telefón a začal ho hádzať revízorovi na hlavu z výšky 10 až 15 centimetrov. Nemohlo sa mu nič stať. Telefón mu skĺzol po tele, spadol na zem, ale revízor mu telefón zobral. Bála som sa, že revízor ho dokonca napadne,“ doplnila pre tn.nova.cz.

Revízor sa cíti ako obeť

Podľa revízora však bolo jeho správanie úplne v súlade so zákonom. „Podľa môjho názoru je situácia úplne jasná. Cestujúci nemal platný doklad, je úplne jedno, koľko minút,“ argumentoval. „Požiadal som ho o doklad totožnosti, ktorý mi odmietol ukázať, preto som zavolal políciu,“ dodal.

Čakania sa však nedobrovoľne museli zúčastniť všetci cestujúci, ktorých mal revízor zavrieť v autobuse a zabrániť im v odchode. „Bolo 27 stupňov. Autobus bol zatvorený a plný ľudí,“ opísala situáciu Michaela pre český portál.

Vodič však tvrdí, že to bolo inak. „Situácia sa vyvíjala. Keď sa cestujúci začali búriť, že sú obmedzovaní na osobnej slobode, dal som vodičovi pokyn, aby otvoril dvere. Pred príchodom polície cestujúci, ak mali záujem, vystúpili,“ tvrdil revízor.

S odstupom času by svoje konanie nemenil, a to ani v prípade pána s telesným postihnutím. „To, že je niekto nejakým spôsobom zdravotne postihnutý, ho zbavuje zodpovednosti za priestupok? Myslím si, že nie. Ak som zdravotne postihnutý, mal by som sa starať o svoje zdravie a nie niekoho fyzicky napádať,“ bránil sa.

Revízor je presvedčený, že cestujúcim nedlhuje ospravedlnenie. „Neviem za čo. Nanajvýš za meškanie, ktoré nebolo mojou vinou. Na druhej strane by som očakával ospravedlnenie od tých, ktorí ma tam nelegálne natáčali, od toho pána, ktorý ma fyzicky napadol. A myslím si, že v tomto prípade som skôr obeťou ako páchateľom niečoho nezákonného,“ dodal pre tn.nova.cz.

Žiaden postih

Riaditeľ Integrovanej dopravy Stredočeského kraja Zdeněk Šponar nenašiel v konaní revízora žiadne pochybenie. „Z môjho pohľadu zostal revízor v rámci svojich možností pokojný a konal v súlade s tarifnými podmienkami a presne podľa predpisov. Situácia sa síce vyhrotila, ale nie je to vina nášho revízora,“ zastal sa ho.

Povedal, že podľa predpisov bolo aj to, že ostatní cestujúci museli zostať v autobuse. „V zásade je postup správny. On nemôže ako policajné orgány obmedziť slobodu osoby, ale musí byť prizvaný správny orgán, ktorý identifikuje cestujúceho, aby mohol byť spísaný záznam o kontrole,“ vysvetlil.

Revízora žiadna sankcia nečaká. Iba ľudský faktor je to, čo riaditeľa vedie k ospravedlneniu. „Určite by som sa ospravedlnil skôr za sociálnu situáciu, ktorá nastala, za vyhrotenie situácie. Považujem to za ľudsky primerané, ale nemôžem revízora sankcionovať za zlý prístup k riešeniu problému,“ uzavrel Šponar pre český web.

Podľa IDSK a samotného revízora bolo teda uloženie pokuty v poriadku, a to aj napriek tomu, že platnosť lístka uplynula len o niekoľko minút, keďže autobus meškal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok