Evakuácia na Medzinárodnej vesmírnej stanici. V jej blízkosti sa rozpadol ruský satelit

27.6.2024 17:42

Deväť členov posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice sa muselo dočasne uchýliť do pripojených vesmírnych lodí, keďže na jej obežnej dráhe sa na viac ako 100 kusov rozpadol ruský satelit na pozorovanie Zeme RESURS-P1, ktorý bol vyradený z prevádzky v roku 2022. Príčina rozpadnutia družice nebola bezprostredne známa, informuje agentúra Reuters.

Medzinárodná vesmírna stanica je čoraz zelenšia, dostala nový solárny systém
Foto: TA3

Zhluk úlomkov

Príkaz na evakuáciu, ktorá trvala približne hodinu, vydal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír vo štvrtok krátko po 03.00 h SELČ po tom, ako bol informovaný o rozpade satelitu v blízkosti stanice.

Evakuácia je štandardné preventívne opatrenie v prípade ohrozenia ISS vesmírnym odpadom alebo inými objektmi.

Americká spoločnosť LeoLabs, monitorujúca prostredníctvom globálnej radarovej siete viac ako 20-tisíc objektov na obežnej dráhe, uviedla, že radary v USA zachytili, ako sa z ruského satelitu uvoľnil na nízku obežnú dráhu Zeme zhluk úlomkov.

Podľa velenia americkej armády pre operácie vo vesmíre sa zo satelitu uvoľnilo "viac ako 100 kusov sledovateľného odpadu".

V súčasnosti sú k ISS pripojené tri kozmické lode: Crew Dragon spoločnosti SpaceX, ruský Sojuz a Boeing Starliner. Posledná menovaná zostala pre technické problémy pripojená dlhšie, ako sa plánovalo.

ISS utrpela v priebehu rokov menšie škody spôsobené úlomkami, ľudia však pri tom zranení neboli. Vesmírny odpad je čoraz väčším problémom, keďže jeho množstvo v poslednom desaťročí dramaticky vzrástlo.

Spoločnosť LeoLabs oznámila, že pokračuje v monitorovaní zhluku trosiek, aby sa vylúčilo ohrozenie iných satelitov.

Pozrite si reportáž z 13. októbra 2023 o tom, ako sonda NASA mieri k malej planéte:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok