Úkaz, aký sa udeje len raz za život. Na nočnej oblohe uvidíme toto leto "vesmírny ohňostroj"

NASA priniesla informáciu o tom, že toto leto môžeme očakávať explóziu hviezdy, ktorá sa udeje takpovediac raz za život. Úkaz známy ako nova bude viditeľný voľným okom.

Nova, vesmír
Foto: NASA

Nebeská udalosť s názvom T Coronae Borealis alebo "planúca hviezda" sa nachádza vo vzdialenosti 3-tisíc svetelných rokov a pozostáva z bieleho trpaslíka, pozostatku mŕtvej hviezdy veľkosti Zeme. Hmotnosť hviezdokopy je pritom podobná hmotnosti Slnka. Informuje o tom New York Post.

Rozdiel medzi novou a supernovou

K úkazu prispieva aj "starodávny červený obor, ktorého silná gravitácia jeho suseda pomaly zbavuje vodíka," opisuje NASA.

Keď sa na povrchu bieleho trpaslíka nahromadí dostatok vodíka z červeného obra, spustí sa mohutná termonukleárna explózia, ktorá v záblesku vyhodí nahromadený materiál do vesmíru.

Tento vesmírny jav si ale nemýľte so supernovou, ktorá je podobným kozmickým spaľovaním, ktoré ničí niektoré umierajúce hviezdy a žiari mnohonásobne jasnejšie. Nova zachováva hviezdy neporušené.

Raz za život

V prípade "planúcej hviezdy" sa táto udalosť opakuje v priemere každých 80 rokov a môže sa pokojne opakovať až každých stovky tisíc rokov.

Táto udalosť je významná aj preto, lebo jej poloha je relatívne blízko k Zemi. "Existuje niekoľko opakujúcich sa nov s veľmi krátkymi cyklami. Nestáva sa ale, že počas ľudského života sme svedkami opakovaného výbuchu a ešte k tomu tak relatívne blízko našej sústavy," povedala Dr. Rebekah Hounsell, asistentka výskumného pracovníka v Goddardovom centre vesmírnych letov NASA v Greenbelte v Marylande.

Presný dátum “vesmírneho ohňostroja“ zatiaľ nie je známy, avšak táto udalosť bude údajne viditeľná niekedy v lete. NASA odhaduje, že úkaz bude voľným okom viditeľný približne týždeň.

Kam sa pozerať?

Pre amatérskych astronómov máme niekoľko tipov.

Najprv by ste sa mali pozrieť smerom k Severnej korune, súhvezdiu v tvare paraboly, ktoré sa nachádza západne od súhvezdia Herkules.

Potom môžete sledovať priamu líniu od dvoch najjasnejších hviezd na severnej pologuli, Arktúra a Vega, ktorá vás dovedie k súhvezdiu Herkules a k súhvezdiu Corona Borealis, kde bude explózia najviac viditeľná. Bude to vyzerať, akoby sa na oblohe objavila nová hviezda.

@earthsky.org Blaze Star to go nova! #astronomy #space #nova ♬ original sound - EarthSky
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok