Hviezdny vianočný stromček. NASA spozorovala zaujímavý vesmírny úkaz

24.12.2023 17:43 , Aktualizované: 24.12.2023 17:48

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil animáciu, na ktorej hviezdy tvoria kozmický strom so žiarou svetiel.

ngc2264.webp
Foto: NASA

Krátka animácia obsahuje zložený obrázok zhluku mladých hviezd, ktoré vyzerajú rozhodne ako kozmický vianočný stromček. 

Zhluk hviezd, známy ako NGC 2264, sa nachádza v našej Galaxii na Mliečnej dráhe, asi 2 500 svetelných rokov od Zeme. Niektoré hviezdy v hviezdokope sú relatívne malé a niektoré sú relatívne veľké, v rozsahu od jednej desatiny do sedemnásobku hmotnosti nášho Slnka.

Vianočný stromček

Na tomto zloženom obrázku bola podobnosť zoskupenia s vianočným stromčekom vylepšená otáčaním obrázka a výberom farieb. 

Optické dáta sú reprezentované jemnými zelenými čiarami a tvarmi, ktoré vytvárajú konáre a ihličie tvaru stromu. Röntgenové lúče, ktoré zachytila ​​Chandra, sú prezentované ako modré a biele svetlá a pripomínajú žiariace bodky svetla na strome. 

Modré a biele svetielka

Infračervené údaje ukazujú hviezdy v popredí a v pozadí ako lesklé biele škvrny na pozadí temnoty vesmíru. Obrázok bol otočený asi o 150 stupňov od astronómovho štandardu severu smerujúceho nahor. Tým sa vrchol zhruba kužeľovitého tvaru stromu dostane do hornej časti obrázka.

V tomto vydaní je slávnostný klaster prezentovaný ako statický obrázok aj ako krátka animácia. V animácii sa na stromčeku mihajú a trblietajú modré a biele röntgenové bodky z Chandry ako svetielka na vianočnom stromčeku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok