Sagan exkluzívne pre ta3: Problémy so srdcom sa mi nevrátili. Na domácich pretekoch som iba do počtu

Slovenský cyklista a trojnásobný majster sveta Peter Sagan aktuálne súťaží na pretekoch Okolo Slovenska. Pred podujatím prijal pozvanie na rozhovor od športového redaktora ta3 Mareka Kantoríka. Rozprávali sa o domácich pretekoch, horskej cyklistike, olympiáde a blízkej budúcnosti.

sagan
Foto: TASR/Daniel Stehlík

Ambiciózny tím

Keď sa Sagan rozhodol zúčastniť podujatia na Slovensku, chcel vyskúšať podobné preteky, aby bol dostatočne pripravený. Preto bol predtým aj v Maďarsku, kde už jazdil za svoj nový tím.

„Keďže netrénujem, ako som trénoval predtým, tak nemám takú kondíciu, aby som mal veľké vyhlásenia. Moje ambície sú obísť to, rozlúčiť sa s fanúšikmi, urobiť zábavu a odovzdať moje skúsenosti našim mladým pretekárom,“ opísal cyklista s tým, že program jednotlivých etáp a ich zdolanie nebude jednoduché.

Na podujatí Okolo Slovenska sa zúčastní aj dvojnásobný svetový šampión Francúz Julian Alaphilippe. O ňom Sagan povedal, že je stále v profesionálnej cyklistike, zatiaľ čo on je „iba do počtu“. Teší sa na stretnutia s kamarátmi, ktorých spoznal počas svojej kariéry.

O novom zamestnávateľovi Pierre Baguette povedal, že sa pokúsia o dobrý výsledok, keďže viacerých členov tímu neobišli zranenia či choroby a slovenského podujatia sa nemôžu zúčastniť.

Sagan chce svoje skúsenosti odovzdať momentálne najlepšiemu slovenskému cyklistickému tímu. Ponuku prijal aj preto, že v manažérskych pozíciách je aj jeho brat Juraj.

Cyklistika sa zmenila

Po pretekoch Okolo Slovenska má v pláne zúčastniť sa niektorých domácich podujatí v horských bicykloch. Následne s tímom prejde zahraničné preteky, ale skôr ako „maskot“. „Stále mám čo robiť. Myslím si, že som viac vyťažený ako keď som bol pretekár,“ prezradil.

Priznal, že pre problémy so srdcom stratil mesiac a pol prípravy. „Všetko je po operácii okej. Už sa mi to nevrátilo.“

So sponzormi sa rozhodli, že keďže Slovensko nezískalo miestenku na olympiádu v horskej cyklistike, sčasti sa presunie na cestu, ale aj na marketingovú pozíciu v tíme.

Začiatok Tour de France nestihne, keďže bude „brázdiť“ slovenské cesty. „Budem mať čo robiť, aby som došiel svoje preteky.“ Posledná etapa francúzskej grandtour bude z Monaka do Nice a možno sa mu tam podarí byť a sledovať to.

Od začiatku jeho kariéry sa cyklistika zmenila. „Tímy stále viac berú mladších pretekárov, ktorí sú dravší, agresívnejší a cieľavedomejší.“ Sagan spomenul aj to, že v súčasnosti si cyklisti akoby robili, čo chcú.

Priznal, že je človek, ktorý sa pozerá dopredu, nie dozadu, preto ho nemrzí to, ak na nejakých pretekoch nezvíťazil. „Dosiahol som výsledky nad moje očakávania, o tom som ani nesníval, keď som bol dieťa,“ povedal s tým, že je za svoju kariéru vďačný.

Mladým cyklistom odkázal, že ak sa na to dajú, nech si za tým idú, ale čaká ich „ťažká cesta“.

Celý rozhovor s Petrom Saganom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok