Sagan sa vracia domov, aby sa rozlúčil s cyklistikou. Posledné preteky, ktoré absolvuje, budú Okolo Slovenska

25.6.2024 11:50

Slovenský cyklista Peter Sagan vníma preteky Okolo Slovenska ako príležitosť rozlúčiť sa so slovenskými fanúšikmi. Trojnásobný majster sveta sa predstaví vo farbách domáceho Pierre Baguette Cycling a jeho ambíciou je najmä odovzdať skúsenosti mladším tímovým kolegom. Okolo Slovenska začína v stredu tímovou časovkou v Dunajskej Strede a finišuje v nedeľu horskou etapou na Štrbskom Plese.

Sagan sa chce na sklonku kariéry ešte raz predviesť pred slovenským publikom a dať bodku za profesionálnou cyklistikou.

"Môžu to byť moje posledné preteky na ceste, tak som si povedal, že prečo to nespraviť na Slovensku. Nech je to bodka za mojou kariérou a rozlúčim sa so slovenskými fanúšikmi. Ambície na to, aby som niečo dosiahol veľké nemám. Skôr ide o to, aby som odovzdal skúsenosti mladým jazdcom. Uvidíme, ako sa mi bude dariť, pretože nie som tu od toho, aby som vyhral nejakú etapu, ale človek nikdy nevie a snažiť sa budem. Musím však povedať, že nemám takú výkonnosť, ako som mal pred pár rokmi. Je to len bonus na záver, že sa idem rozlúčiť so Slovenskom," uviedol 34-ročný Slovák na utorňajšom brífingu v Šamoríne.

Preteky Okolo Maďarska

Sagan sa predstavil s Pierre Baguette aj na májových pretekoch Okolo Maďarska, na ktorých sa mix Čechov a Slovákov prezentoval vo výbornom svetle. Pred začiatkom podujatia na Slovensku bol však tím nútený urobiť zmeny. "Sme radi, že sa zúčastníme pretekov v zostave s Petrom. Postavili sme veľmi mladý tím, ktorý je od úvodnej etapy pripravený bojovať zhruba o to, na čo má. Po pretekoch Okolo Maďarska prišli zranenia, choroby a museli sme na poslednú chvíľu zmeniť zostavu. Máme troch 18-ročných pretekárov a jedného 19-ročného. Uvidíme, ako to zvládneme. Budeme sa posúvať krok po kroku, chalani budú naberať skúsenosti. Naše ambície sú obstáť slušne a niečo ukázať," povedal Ján Valach, športový riaditeľ Pierre Baguette Cycling.

Športovec roka

Trojnásobný víťaz ankety Športovec roka Sagan odpovedal aj na otázky, či ho priaznivci budú môcť vidieť v boji o etapové prvenstvo.

"Snaha tam bude, ale netrúfam si pred pretekmi povedať, čo sa bude odohrávať. Už nepretekám z toho titulu, že by som išiel po výsledkoch, ale aby som sa rozlúčil s fanúšikmi, bol vzorom pre tím a odovzdal skúsenosti mladým chalanom. Uvidíme, ako to bude," konštatoval Sagan, ktorý sa predstavil na slovenských cestách aj vlani a presne pred rokom sa na M-SR zaplietol v hromadnom dojazde v Tlmačoch do nepríjemnej kolízie. Po páde na cieľovej rovinke zaostal iba za krajanom Matúšom Štočekom, úradujúcim majstrom Slovenska. Podobnému incidentu by sa chcel Sagan vyhnúť: "Je pre mňa dôležité nezapliesť sa do pádu a obísť to v zdraví."

68. ročník Okolo Slovenska

Fanúšikovia cyklistiky sa na 68. ročníku Okolo Slovenska môžu tešiť okrem Sagan aj na ďalšieho viacnásobného majstra sveta Juliana Alaphilippea. Spolu prinesú dokopy až päť dúhových dresov svetových šampiónov a obaja vyhrali aj najprestížnejšie podujatie na slovenských cestách. Francúz v službách Soudalu Quick-Step v roku 2018, Sagan o tri neskôr.

"Myslím si, že odo mňa už konkurenciu nemusí čakať. Určite však budem rád za to, že stretnem pár známych z minulosti," uzavrel Sagan.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok