Účasť na Okolo Slovenska okrem Sagana potvrdil aj Alaphilippe. Spolu prinesú až päť dúhových dresov

20.6.2024 14:15

Fanúšikovia cyklistiky sa na 68. ročníku Okolo Slovenska môžu tešiť okrem Petra Sagan aj na ďalšieho viacnásobného majstra sveta Juliana Alaphilippea. Spolu prinesú na dokopy až päť dúhových dresov svetových šampiónov a obaja vyhrali aj najprestížnejšie podujatie na slovenských cestách. Francúz v službách Soudalu Quick-Step v roku 2018, Sagan o tri neskôr.

Viacnásobného majstra sveta sa teší

"Som šťastný, že môžem oznámiť, že sa vrátim na Okolo Slovenska. Na moju poslednú účasť mám veľmi dobré spomienky a teším sa na vás," povedal vo videopozdrave Alaphilippe.

Majster sveta z rokov 2020 a 2021 by mal aj tento rok patriť k najväčším favoritom na triumf, okrem neho je v belgickom tíme aj celkový víťaz z roku 2022 Josef Černý i slovenský talent Martin Svrček.

"Je to jeden z mojich tohtoročných vrcholov, keďže sú to domáce preteky a budem tam mať priateľku, rodinu a kamarátov. Veľmi sa teším a s tímom sa pokúsim zopakovať minuloročné výsledky," uviedol.

Quick-Step vyhral päť z uplynulých šiestich ročníkov, jeho "spanilú jazdu" prekazil len Sagan v roku 2021.

Trojnásobný majster sveta sa tento rok lúči so svojou kariérou a tak nepatrí medzi favoritov, no organizátori dúfajú, že by mohol zabojovať v jedenej z etáp.

"Peťo sám povedal, že aj keď sa postupne pripravuje, že neočakáva víťazstvo a príde sa hlavne rozlúčiť so slovenskými fanúšikmi. Veríme, že budú veľké davy," povedal riaditeľ pretekov Peter Privara.

Slovenské zastúpenie

Organizátorov podujatia potešilo, že na štarte bude dokopy až 15 slovenských pretekárov. Okrem Sagana a Svrčka napríklad aj Matúš Štoček a Lukáš Kubiš, ktorý bude jediný zástupca slovenskej cyklistiky na OH v Paríži.

Podujatie kategórie UCI 2.1 odštartuje v stredu 26. júna tímovou časovkou v Dunajskej Strede a vyvrcholí o štyri dni neskôr vo Vysokých Tatrách. Na slovenské cesty zavítajú dokopy tri UCI WorldTeams.

Okrem Quick-Stepu aj Cofidis, ktorého líder bude pravdepodobne 33-ročný Španiel Ruben Fernandez, a Jayco AlUla s Callumom Scotsonom, 13. mužom celkového poradia Critérium du Dauphiné. V tíme Corratec Vini Fantini bude Talian Jakub Mareczko, ktorý má tento rok na svojom konte dve víťazstvá a sedem pódiových umiestení na prestížnych pretekoch.

A na prihláške tímu Q36,5 figuruje majster Európy z roku 2020 Giacomo Nizzolo.

Presun pretekov

Organizátori sa rozhodli presunúť preteky zo septembrového termínu na koniec júna pre olympijské hry v Paríži, keďže tie posunuli kalendár mnohých iných podujatí vrátane majstrovstiev sveta a Európy.

Dvojdňovú kolíziu s Tour de France vnímajú organizátori ako príležitosť na vyššiu sledovanosť doma i vo svete. Preteky tento rok neodvysiela Europsort, ale diváci budú môcť sledovať priame prenosy na RTVS.

Organizátori vyhlásia po skončení každej etapy najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok