Nikto nechce ostať na letisku. 9 najčastejších chýb Slovákov pred odletom na dovolenku

V piatok si študenti prevezmú vysvedčenia a začnú sa letné prázdniny. S blížiacim sa voľnom prichádzajú aj dovolenky. Slováci si tak vopred hromadne kupujú letenky, aby si mohli oddýchnuť. Bratislavské letisko radí, na čo si dávať pozor pred odletom na dovolenku.

Ďalší dovolenkári sa vracajú z Korfu a Rodosu naspäť do Bratislavy. Požiare stále nie sú pod kontrolou
Foto: TASR/AP

Neplatný cestovný pas

Pas je najdôležitejším dokladom pre cestujúceho. Niekedy sa môže stať, že mu vyprší platnosť. V tom prípade nie je možný odlet. Prichádzate tak o zaplatenú dovolenku aj letenku.

Niektoré krajiny vyžadujú viac než len platný pas. Ak cestujúci nemá dostatočne dlhú platnosť pasu, rovnako sa nikam nedostane.

Podmienky pre vstup do dovolenkových krajín:

Turecko - platnosť pasu aspoň 150 dní odo dňa vstupu do krajiny

Egypt - platnosť pasu minimálne 6 mesiacov od ukončenia platnosti udeleného víza

Tunisko - platnosť pasu minimálne 3 mesiace od vstupu do krajiny

Čierna Hora, Albánsko - platnosť pasu alebo občianskeho preukazu minimálne 3 mesiace po odchode z krajiny

Grécko, Bulharsko, Španielsko, Cyprus, Taliansko - cestovný pas alebo občiansky preukaz platný počas celej doby pobytu, ich minimálna platnosť sa nevyžaduje

Detský pas a fotokópia

Nestačí skontrolovať platnosť pasu iba dospelým. Aj dieťa musí mať platný cestovný doklad. Deťom mladším ako 6 rokov sa cestovný pas vydáva s platnosťou na 2 roky. 

Je dôležité pripomenúť, že občiansky preukaz je akceptovaný pri cestách do krajín EÚ len ak obsahuje aj fotografiu dieťaťa. 

Letisko M. R. Štefánika upozorňuje dovolenkárov, "aby si dali na to pozor, keďže bez platného originálu cestovného dokladu neodletia. Fotokópia dokladu nie je pri odlete akceptovaná."

Zabudnutý doklad v kopírke

Zamestnanci letiska sa často stretávajú aj s tým, že dovolenkári si môžu zabudnúť svoje cestovné doklady v kopírke či doma. Bez platného originálu cestovného dokladu neodletíte. "Fotokópia dokladu nie je pri odlete akceptovaná," pripomenulo opäť letisko.

Rozdielne priezviská môžu byť problém

Zmena priezviska pred plánovaným odletom sa neodporúča. Napríklad ak sú priezviská rodičov a ich detí iné, je dobré mať pri sebe rodný list detí pre prípad kontroly totožnosti osôb na hraničnej/pasovej kontrole.

Leto je taktiež obľúbeným obdobím svadieb a svadobných ciest. Ženy si však musia dať pozor na to, aby ich priezvisko bolo rovnaké ako na letenke, tak na cestovnom doklade - občianskom preukaze či pase.

Ak sa priezviská jednej osoby na cestovnom doklade a letenke odlišujú, osoba stráca nárok na odlet. 

Možné riešenie: Ak žena odchádza na dovolenku po svadbe a nemá nový občiansky preukaz či pas, treba v cestovnej kancelárii či pri kúpe letenky nahlásiť svoje dievčenské priezvisko, poprípade vopred informovať kanceláriu o svadbe či zmene priezviska.

Čas letu a nástup k bráne

Nástup na odlet, tzv. boarding, je veľmi dôležitý. Začína sa približne 45 až 50 minút pred odletom lietadla. Pred nástupom do lietadla vyzve cestujúcich k bráne letiskový rozhlas, no informácia je zverejnená aj na informačných tabuliach.

"Odporúčame cestujúcim, aby sa na odlet dostavili 2 hodiny pred odletom. Vybavenie na check-in pulte, prechod bezpečnostnou kontrolou, a pri odletoch do krajín neschengenu aj hraničnou/pasovou kontrolou, si vyžaduje určitý čas. Ak príde cestujúci na letisko neskôr, nemusí mať dostatok času na absolvovanie všetkých nevyhnutných úkonov," radí letisko M. R. Štefánika.

Zakázané predmety v príručnej batožine

Čo sa nezmestí do kufra, zabalím do príručnej batožiny. Ak ste si už položili takúto otázku, robíte chybu. Cestujúci si nemôžu zabaliť do príručnej batožiny len tak hocičo.

Neodporúča sa zabaliť si veci ako napodobeniny zbraní, granátov, nábojov, a to či už v tvare prívesku na krk, alebo príveskov na opasok.

V takomto prípade je možné, že priebeh letiskovej kontroly môže pre nedorozumenie trvať dlhšie.

Platí, že tekutiny, pasty, gély, spreje sú povolené v príručnej batožine, avšak umiestnené len v objeme do 100 ml alebo 100 gramov.

Potraviny ako bryndza, treska, nátierky, paštéty, maslo a iné musí cestujúci umiestniť do podanej, nie príručnej batožiny.

Pod vplyvom alkoholu

Ak zamestnanci letiska prichytia pasažiera pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, "podľa pravidiel leteckého dopravcu nemáte nárok ani na vrátenie ceny letenky ani na let".


Meškanie letu a nervozita

Meškanie letov je bežné a môže mať rôzne príčiny. V prípade meškania nad 3 hodiny majú cestujúci podľa európskej legislatívy nárok na finančné kompenzácie.

Je dôležité byť pripravený a dbať na všetky potrebné detaily, aby ste si svoju dovolenku užili bez zbytočných stresov a komplikácií.

V prípade, že sa počas dovolenky stane niečo neočakávané, dovolenkové kancelárie môžu preplatiť zvyšok neabsolvovaného pobytu, to však neplatí pre osobné veci, kam patrí napríklad batožina.

Slováci v Grécku sa ocitli v nepríjemnej situácii, keď sa museli vrátiť naspäť domov kvôli požiarom, ktoré vypukli na ostrove Rhodos.

Viac informácií sa dozviete v reportáži z 24. júla 2023.

Lekárske potvrdenia

Cestujúci so zdravotnými komplikáciami by si mali pred cestou skontrolovať, či letecká spoločnosť nevyžaduje lekárske potvrdenie. Niektoré spoločnosti totiž vyžadujú potvrdenie od lekára nie staršie ako 6, 7, 10 či 14 dní.

Toto potvrdenie môže byť požadované na špecifickom formulári, ako je Travel Clearance form, Fit to Fly alebo MEDIF. Dostupné sú na webových stránkach leteckých spoločností v sekcii Prepravné podmienky.

Ak nemáte potvrdenie od lekára, ktoré vyžaduje letecký dopravca, nebude vám umožnený odlet.

Prečítajte si, kedy letisko vyžaduje lekárske potvrdenia:

  • zlomeniny (okrem nekomplikovaných zlomenín horných končatín a prstov horných končatín), 
  • sadra (okrem sadier horných končatín a prstov horných končatín), 
  • nekomplikované jednoduché tehotenstvo (od 26. do 34. týždňa),
  • nekomplikované viacpočetné tehotenstvo (od 20. do 28. týždňa),
  • infekčná choroba (vrátane ovčích kiahní),
  • poranenia hlavy (do 14 dní od udalosti),
  • infarkt (do 21 dní od udalosti), 
  • mŕtvica (do 10 dní od udalosti) a iné.

Koľko sú ochotní Slováci minúť na dovolenku? Viac sa dozviete v archívnej reportáži.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok