Obľúbená destinácia dovolenkárov je v plameňoch. Pasažieri jachty ohňostrojom zapálili jediný les na gréckom ostrove Hydra

22.6.2024 11:33

Grécki hasiči boli aj v priebehu soboty v pohotovosti v súvislosti s množstvo požiarov v celej krajine. Pobúrenie vyvolalo konanie pasažierov jednej jachty pri pobreží ostrova Hydra, ktorí v noci na sobotu napriek varovaniam pred manipuláciou s ohňom odpálili ohňostroj. Iskry následne zapálili jediný borovicový les na tomto ostrove, informuje agentúra DPA.

GQqmqiwWYAI1EIF.jpeg
Foto: X / Pavlos Roufos

Páchatelia sa spočiatku pokúšali vzniknutý požiar sami uhasiť, následne však boli nútení zavolať hasičov. Ide pritom o nedostupnú oblasť. Hasiči môžu požiar hasiť jedine zo vzduchu alebo z mora a doposiaľ sa ho nepodarilo dostať pod kontrolu.

Starosta ostrova Hydra reagoval v rozhovore pre grécku televíziu mimoriadne pobúrene a oznámil, že nezávisle od ústredných úradov podajú na páchateľov trestné oznámenia aj obyvatelia ostrova, píše DPA.

Desiatky lesných požiarov

Podľa informácií gréckych hasičov vypuklo v krajine za uplynulých 24 hodín až 64 požiarov lesných porastov. Zvlášť problematická bola v tejto súvislosti v sobotu oblasť na severozápade Peloponézskeho polostrova. Aj keď sa hasičom podarilo situáciu dostať pod kontrolu, obavy vzbudzovali predpovede silného vetra. Evakuovať už museli dovedna sedem obcí.

Tamojším úradom sa len zriedka podarí zadržať podozrivých podpaľačov, nedávno však chytili muža, ktorého viaceré kamery zachytili, ako východne od metropoly Atény založil požiar. Plamene sa podarilo uhasiť až po dvoch dňoch, píše DPA.

Zvýšené tresty

Tresty za úmyselné podpaľačstvo alebo spôsobenie požiaru z nedbanlivosti sa vlani v Grécku drasticky zvýšili. Popri vysokých peňažných pokutách hrozí aj za neúmyselné spôsobenie požiaru väzenie až do výšky desiatich rokov.

Grécka civilná obrana v sobotu informovala, že nebezpečenstvo lesných požiarov zostáva vysoké vo viacerých regiónoch krajiny počas celého víkendu, dodáva DPA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok