To je tornádo, kričal muž, Nitra bola pod vodou, v Nových Zámkoch zatvorili nemocnicu. Toto na západe napáchali búrky

26.6.2024 22:35 , Aktualizované: 27.6.2024 19:27

Celé Slovensko sa spamätáva zo silných búrok. Silné dažde a prívalová voda spôsobili problémy v celej Nitre a okolí, problémy hlásia aj ďalšie mestá a obce. V obci Žirany aj v Nitre vyhlásili mimoriadnu situáciu, v Nových Zámkoch zatvorili nemocnicu.

Nitra sa spamätáva z výkyvov počasia

Okolie Nitry zasiahol počas stredajších podvečerných búrok tzv. downburst. Ide o intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami, informuje portál imeteo.sk.

Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

Nitra búrka Foto: TASR/Henrich Mišovič Búrka nachápala v Nitre poriadne škody
Nitra búrka Foto: TASR/Henrich Mišovič Zničený chodník pred známym nitrianskym nákupným centrom
Nitra búrka Foto: TASR/Henrich Mišovič Búrka nachápala v Nitre aj škody na majetku
Nitra búrka Foto: TASR/Henrich Mišovič Viaceré cesty a chodníky v Nitre sú poškodené

Mimoriadna situácia v Žiranoch

V obci Žirany neďaleko Nitry sa krátko pred 17.00 h objavilo aj tornádo. Spôsobilo materiálne škody, predovšetkým na lesných porastoch. Zasiahlo aj niekoľko domov, na ktorých poškodilo strešné krytiny.

Autentické zábery si môžete pozrieť nižšie. Muž, ktorý natáča video, sa snaží ukryť a ďalšej osobe hovorí, aby sa nebála a upokojila. "Je to tornádo, do pi*i," povedal v návale adrenalínu.

Gustnado

Podľa najnovších informácií Severe Weather Slovakia o.z. sa pri Nitre podľa všetkého nevyskytlo tornádo, ale tzv. Gustnado.

“Gustnado je krátky, plytký povrchový vír, ktorý sa vytvára v rámci downburstu vychádzajúceho z búrky. Názov je odvodený od elízie „tornáda s predným poryvom“, keďže poryvy vznikajú vďaka netornádickým priamym vetrom v zostupnom prúde, konkrétne v poryve silných búrok,“ uviedol portál.

V Žiranoch zasadal krízový štáb, ktorý rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie. Platí do odvolania.

Zrážkomery zaznamenali počas búrky a silného dažďa v lokalite úhrny zrážok až okolo 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou až asi 80 km/h.

Rušný večer mali aj v obci v okrese Topoľčany. "Počas búrky bol vyhlásený poplach v čase 17:48. Do 10 minút zasahovalo celkovo 9 členov. V obci boli desiatky popadaných a polámaných stromov, ktoré buď zasahovali do cesty, chodníku alebo ostali nebezpečne naklonené. Zásah bol ukončený 21:15," informovali na sociálnej sieti Horné Obdokovce.

Odstraňovanie následkov búrky však bude trvať dlhšie.

Záchranné zložky v pohotovosti

V pohotovosti sú záchranné zložky aj polícia. Viaceré cesty v Nitrianskom kraji boli zatopené. "Žiadame všetkých vodičov o maximálnu opatrnosť a ostražitosť," vyzýva polícia.

Problémy a zaliate cesty hlásili v komentároch na sociálnych sieťach aj obyvatelia Komárna, Nových Zámkov a ich okolitých obcí.

Mimoriadna situácia v Nitre

Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil mimoriadnu situáciu v krajskom meste. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobila prietrž mračien a vytrvalý dážď. Tie zasiahli mesto v stredu podvečer. "Škody na verejnom aj súkromnom majetku sú mimoriadne vysoké. Momentálne môžem konštatovať, že neevidujeme následky na životoch a pevne verím, že to tak aj zostane," skonštatoval primátor.

V meste bezprostredne po zistení závažnosti situácie zasadal Krízový štáb mesta Nitra. Podľa Hattasa sú v celom meste zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom.

V mestskej časti Kynek opäť zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, v ulici Nad Hrabinou odčerpávajú vodu z miestnej komunikácie.

Obec Cabaj-Čápor

Starostovi Cabaj-Čáporu boli nahlásené viaceré problematické ulice, ktoré po silnom prívalovom daždi ostali zaplavené.

Do miestneho potoka spadol napríklad orech, ktorý bránil voľnému toku a hrozilo zanesenie potoka. Vozidlá museli vyťahovať pomocou techniky.

Nové Zámky hlásia problémy

V meste Nové Zámky zasahovali tiež hasiči vo viacerých lokalitách vyvalilo stromy. Časť sídliska Juh či lokalita Za tromi mostami ostali na istú dobu bez elektriny.

V celom meste sa pod vodou ocitli viaceré ulice, tlak vytláčal vodu z kanálov.

Búrka napáchala škody aj na kúpalisku Štrand. Areál ostal zatopený, silný vietor polámal a vytrhol zo zeme viacero stromov.

Vo štvrtok tak by malo byť zatvorené. Vedenie verí, že návštevníkov bude môcť opäť privítať v piatok.

Zatvorená nemocnica

Situácia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky je stabilizovaná. Naďalej však zostáva zatvorená vrátane ambulancií, platí zákaz návštev a operatíva je zrušená. Pacienti sú presmerovaní do okolitých nemocníc. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Mikuláš Blaško.

Podľa vyjadrenia riaditeľa sa situácia začala komplikovať v stredu vo večerných hodinách, keď bolo nahlásené zatekanie vôd do suterénu monobloku. Napriek intenzívnej pomoci hasičov voda mala stúpajúcu tendenciu, zaplavila výťahové šachty. "Okamžite bola zastavená operatíva, všetky prípady boli presmerované do iných nemocníc. Keďže nešli výťahy, nebolo možné transportovať pacientov. Urgentných pacientov sme na poschodia na jednotlivé oddelenia transportovali ručne, vyniesli sme ich," skonštatoval Blaško.

Okrem suterénu voda zaplavila aj kuchyňu, práčovňu, nastali výpadky vody, hrozil energetický blackout, pretože došlo k zatopeniu rozvádzačov vysokého napätia. Podľa slov riaditeľa sa situácia začala upokojovať pred 23.00 h. Aktuálne je stabilizovaná, výpadky energie nehrozia, no naďalej zostávajú nefunkčné výťahy. Niektoré časti nemocnice stále nemajú elektrinu, pacienti dnes dostali suchú stravu. Podľa riaditeľa by podávanie stravy mohlo nabehnúť už v piatok (28. 6.). Mimoriadna situácia v nemocnici bude platiť do odvolania.

Ministerstvo situáciu rieši

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková intenzívne komunikuje s vedením Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky, ktorú v stredu v noci zasiahli intenzívne dažde a došlo k zatopeniu priestorov.

„Chcem sa v tejto chvíli poďakovať všetkým záchranným zložkám za maximálne nasadenie pri odstraňovaní následkov vyčíňania prírodných živlov,“ uviedla ministerka zdravotníctva. 

Pozrite si, ako to v stredu vyzeralo v Nových Zámkoch, video poslala diváčka ta3.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok