Na Slovensku zúrila druhá vlna búrok. Pri Nitre nevideli tornádo, išlo o gustnado

26.6.2024 16:35 , Aktualizované: 27.6.2024 09:08

Na Slovensku aj v okolí zúrili búrky. Sprevádzali ich lejaky, krúpy aj silný vietor. Portál iMeteo.sk informoval, že prvá vlna búrok udrela už ráno, druhá bola v stredu na západe aj v časti stredného Slovenska. Do rána sa presunula aj na východ.

449041422_7192662787500025_8988969676782160086_n.jpg
Foto: Facebook/Dopravný servis-Nitra a okolie

Zrážky postupovali zo západu na severozápad, búrky ale pomaly strácali na sile. Ďalšie búrky sa vyskytli v širšom okolí Veľkého Medera, Prievidze a Považskej Bystrice, informovalo združenie Severe Weather Slovakia o.z. Nadránom sa objavili aj na východe Slovenska.

Meteorológovia priblížili, že niektoré búrky majú aj mimoriadnu bleskovú aktivitu s množstvom výbojov, na kilometer štvorcový dosahujúcim až desať výbojov za päť minút.

"Prinášajú prívalový dážď - dokonca aj trvalejší (nové bunky vznikajú na zadnej strane tých predošlých, napríklad v oblasti Komárna)," doplnil SHMÚ.

Podľa ústavu padali aj krúpy, ktoré mohli byť vzhľadom na podmienky aj s priemerom viac ako dva centimetre. Meteorológovia hovorili aj o silnom nárazovom vetre.

Tornádo pri Nitre? Nie, gustnado

Na okraji obce Žirany neďaleko Nitry spozorovali obyvatelia okolo 16.45 až 16.50 h. veterný vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Ide tak o tornádo, informoval v stredu portál iMeteo.sk.

Škody spôsobilo predovšetkým na lesnom poraste, no obyvatelia hlásia aj ľahko poškodené strešné krytiny.

Podľa najnovších informácií Severe Weather Slovakia o.z. sa pri Nitre podľa všetkého nevyskytlo tornádo, ale tzv. gustnado.

“Gustnado je krátky, plytký povrchový vír, ktorý sa vytvára v rámci downburstu vychádzajúceho z búrky. Názov je odvodený od elízie „tornáda s predným poryvom“, keďže poryvy vznikajú vďaka netornádickým priamym vetrom v zostupnom prúde, konkrétne v poryve silných búrok,“ vysvetlil portál.

Búrky so sebou v oblasti Nitry priniesli aj downburst. "Pod pojmom downburst si môžete predstaviť silný, zostupný prúd vzduchu, ktorý sa po dotyku so zemou rozteká do strán a spôsobuje škody. K tomu došlo hneď v niekoľkých oblastiach Nitry, kde zaznamenávajú škody," dodal portál iMeteo.sk.

Silné dažde spôsobili v Nitre aj preťaženie kanalizácie. "Viaceré ulice v meste sú zatopené. Sme na mieste a snažíme sa zabezpečiť krízové lokality," písalo mesto na sociálnej sieti.

Zaplavené ulice

Viaceré ulice v Nitre boli zaplavené a neprejazdné, predovšetkým v centre mesta. Doprava bola z hlavnej križovatky odklonená poza tamojšie obchodné centrum. Na mieste riadila dopravu polícia.

Záchranné zložky boli v teréne, po ustálení dažďa začali pracovať na odčerpávaní vody, potvrdilo vedenie mesta. Občanom odporúča v prípade potreby okamžitej pomoci volať núdzové číslo 112.

Na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre vydulo cestu a uvoľnil sa kus asfaltového povrchu. Polícia úsek uzavrela. Časť kanálov vyplavila voda, zostali bez poklopov.

Poškodená cesta je aj na ulici Na strelnici v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Za Dolnými Lefantovcami smerom na Oponice spadol na cestu strom. Podľa meteorologických predpovedí sa dážď očakával až do skorých ranných hodín. 

Výstrahy tretieho stupňa

V Nitrianskom kraji pribudli v stredu večer výstrahy až tretieho stupňa pred silnými búrkami. Platili pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Meteorológovia varovali v týchto okresoch pred výskytom silných búrok spojených s prudkým lejakom. Ten môže dosahovať intenzitu až do 50 milimetrov za 30 minút. Vietor tu môže v nárazoch dosahovať rýchlosť do 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia upozorňujú aj na krúpy, ktoré môžu mať veľkosť aj nad dva centimetre.

Voda v jednom z dvorov v obci Pata neďaleko Nitry Foto: čitateľka/diváčka ta3 Voda v jednom z dvorov v obci Pata neďaleko Nitry

Zaplavený internát

Študentský domov UKF pod Zoborom v Nitre ostal po búrkach zaplavený, píše portál iMeteo.sk. Chodby a niektoré izby ubytovaných vysokoškolákov boli plné nahromadenej vody, najmä na prízemí budovy.

Bolo tam okolo 10 až 20 cm vody. Vodu začali zamestnanci vynášať.

Na zvyšku západného a časti stredného Slovenska platili výstrahy druhého stupňa. Týkali sa Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, ako aj väčšiny Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Pre ostatné okresy Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, tiež pre Žilinský kraj a viaceré regióny Košického a Prešovského kraja platili výstrahy prvého stupňa.

mapa-burky1.png Foto: reprofoto: SHMÚ Výstrahy pred búrkami na Slovensku

Hydrologické výstrahy

S búrkami treba počítať aj vo štvrtok.

SHMÚ zároveň vydal aj hydrologické výstrahy. Tretí stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami platil pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Druhý stupeň sa týkal okresov Senica, Galanta, Šaľa, Trnava a Topoľčany.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok