Saharský prach na obzore, no sypú sa aj hoaxy. Meteorológ pre ta3 vysvetlil, prečo príde na Slovensko ďalšia vlna

26.6.2024 00:00

Prvá vlna tohtoročných horúčas vyvrcholila v piatok 21. júna. Okrem vysokých teplôt Slovensko zasiahla aj vlna saharského piesku. Vzduch prečistili víkendové búrky, no blíži sa ďalšia vlna. Bude silná? Pýtali sme sa meteorológa.

saharský piesok
Foto: TASR/Dano Veselský

Nebude taká silná ako na Veľkú noc

Vlna saharského prachu by mala na Slovensko prísť zo stredy na štvrtok. "Podľa aktuálnych modelových výstupov sa javí byť výrazne slabšou v porovnaní s tou počas Veľkej noci," povedal pre ta3 Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Obsah prachu by podľa neho mal byť maximálne na úrovni cca 0,2 g/m2, čo nie je veľa. Pripomenul, že počas Veľkej noci bola vlna prachu oveľa silnejšia, obsah prachu mohol v maxime dosahovať úroveň až okolo 1,6 g/m2.

"Takže tu pravdepodobne pôjde o osemnásobne slabší obsah, čo si bežní ľudia ani nemusia všimnúť," vysvetlil. No ak zaprší, Slováci sa musia pripraviť na to, že autá budú opäť špinavé. 

Meteorológ prezradil, že najviac prachu bude pravdepodobne v južných a najmä juhozápadných oblastiach Slovenska. Ďalšia, no výraznejšia vlna by k nám mala doraziť v prvý júlový týždeň, uvádza portál iMeteo.sk.

Hoaxy o saharskom prachu zasypali internet

S príchodom saharského prachu sa opäť objavujú dezinformácie. Písali sme o nich ešte začiatkom apríla, keď na Slovensku vrcholila veľmi silná vlna.

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť hoaxy. Mnohí Slováci si však aj napriek zjavným faktom stále myslia, že nejde o prach zo Sahary. Uverili viacerám teóriám o sypaní prachu z lietadiel či vypúšťaní chemikálií.

Meteorológa sme sa preto pýtali, prečo máme prach aj u nás. "Sahara je obrovská a pri vhodnom južnom prúdení sa k nám saharský prach dostáva dosť často. Minulý rok sme ho nad Slovenskom mali pravdepodobne až počas 79 dní," ozrejmil pre ta3.

"Vplyvom klimatickej zmeny ho ale, pravdepodobne, máme nad Slovenskom častejšie a vo väčších množstvách ako v minulosti," informoval Hrabčák.

Saharský prach sa bežne dostáva aj do iných krajín Európy, najmä tých na juhu. Vedci však vedia, že sa vyskytuje aj v oblasti Amazonského dažďového pralesa.

Pozrite si reportáž o saharskom piesku, ktorý na Slovensko zavialo počas Veľkej noci.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok