Boj proti agresorovi, ale aj za rovnosť. Na Ukrajine padli i vojaci z LGBT+ komunity, pripomínajú ich vlajky s jednorožcami

27.6.2024 05:00

Na centrálnom námestí v Kyjeve sú rozmiestnené tisíce modrých a žltých vlajok na pamiatku padlých ukrajinských vojakov. Nedávno k nim pribudol nový typ vlajok. Pridala ich skupina aktivistov na počesť vojakov a vojačiek, ktoré sú súčasťou LGBT+ komunity.

GHR0vsdXkAAZLtX.jpeg
Foto: X / Ukraine Lives Matter

Na vlajke sú zobrazené jednorožce a symbolizujú LGBTI vojakov, ktorí vo vojne prišli o život, píše BBC.

Týmto gestom zároveň aktivisti poukazujú na nerovnosť. Bojujúci členovia LGBT komunity nemajú rovnaké práva ako ich heterosexuálni kolegovia.

Homosexuálne manželstvá sú na Ukrajine nezákonné. Preto ak homosexuálni vojaci prídu o život, ich partneri nemajú právo rozhodovať o ich pozostatkoch či poberať štátnu podporu.

Vlajka za Romana

Rodion je 30-ročný kostýmový návrhár. Vlajku vyvesil na pamiatku svojho priateľa Romana, ktorý zahynul pri Charkove pri raketovom útoku. "Všetka tá smrť, všetka tá krv, je to rovnaké, či ste heterosexuál alebo homosexuál," povedal, keď ho prerušili sirény leteckého poplachu. "Rakety nás môžu zabiť rovnako ako všetkých ostatných."

Postoj k právam LGBT sa za posledné desaťročie zmenil smerom k väčšej akceptácii, hoci mnohí stále zastávajú sociálno-konzervatívne a dokonca homofóbne názory.

Bojujúci homosexuáli v prvej línii ešte viac otvorene spochybnili predsudky ľudí. Avšak stále nedošlo k významným právnym zmenám.

Víťazstvo a rovnosť

LGBT vojaci medzitým hlásia, že vo svojich jednotkách čelia obťažovaniu.

Mariya Volya, 31-ročná vojačka, sa priznala po tom, čo takmer zomrela v boji. Napriek tomu, že slúžila vlasti, čelila odporu na internete a od svojich veliteľov. Zúčastnila sa na dúhovom pochode v Kyjeve a spolu so svojou snúbenicou Dianou a ďalšími LGBT vojakmi vyzývala na "víťazstvo a rovnosť".

Legalizácia homosexuálnych manželstiev je v súčasnosti nemožná kvôli stannému právu. "Nemôžem vylúčiť, že sa mi stane niečo vážne, a chcem, aby bola moja snúbenica zabezpečená," povedala Mariya. Napriek nebezpečenstvu naďalej bojuje za svoje práva a práva svojej komunity.

Vojna o hodnoty

Viktor Pylypenko, prvý otvorene homosexuálny vojak v ukrajinskej armáde, sa usiluje o zviditeľnenie LGBT vojakov. Je presvedčený, že vojna proti Rusku je aj vojnou o hodnoty, ktorá Ukrajinu tlačí k európskej integrácii a liberálnym hodnotám.

Opozícia však zostáva silná. Dúhový pochod, ktorý bol z bezpečnostných dôvodov obmedzený na 500 účastníkov, čelil hrozbám zo strany skupín zameraných proti LGBT.

V parlamente je pod vplyvom hlasných cirkevných predstaviteľov zablokovaný návrh zákona o partnerstve.

Aktivisti ako Viktor, Mariya a Diana zápasia s možnosťou, že vojna neprinesie zmenu, v ktorú dúfali. Napriek neúspechom pokračujú v presadzovaní rovnoprávnosti. Uvedomujú si však dlhú cestu, ktorá ich čaká, píše BBC.

Pozrite si reportáž z 25. júna o tom, že Ukrajina začala prístupové rozhovory do Európskej únie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok