Prekoná aj Eurotunel. Dve európske krajiny spojí veľkolepý projekt, cestovanie sa výrazne skráti

27.6.2024 00:00

Najdlhší podmorský tunel na svete, ktorý bude v hĺbke až 40 metrov pod hladinou Baltského mora, spojí Dánsko a Nemecko. Po otvorení v roku 2029 skráti čas cestovania, píše spravodajský portál CNN.

Fehmarnbelt tunel
Foto: Profimedia

Stál menej ako podobný projekt

Prvú časť tunela Fehmarnbelt slávnostne otvoril dánsky kráľ Frederik X. 17. júna. Bol významný moment, keďže k nemu došlo štyri roky po začatí výstavby, ktorej predchádzalo viac ako desaťročie plánovania, opísalo CNN.

Na dánskej strane, východne od mesta Rødbyhavn, bola minulý rok dokončená továreň, ktorá postaví 89 masívnych betónových úsekov, z ktorých sa bude tunel skladať. Dánska štátna spoločnosť zodpovedná za projekt tvrdí, že ide o najväčšie a najmodernejšie výrobné zariadenie svojho druhu.

Tunel, ktorý bude dlhý 18 kilometrov, je jedným z najväčších infraštruktúrnych projektov v Európe s rozpočtom na výstavbu viac ako sedem miliárd eur.

Pre porovnanie, 50-kilometrový tunel pod Lamanšským prielivom spájajúci Anglicko a Francúzsko, dokončený v roku 1993, stál 12 miliárd libier (viac ako 14 miliárd eur). Tunel pod Lamanšským prielivom je síce dlhší ako ten Fehmarnbeltský, ale bol vybudovaný pomocou raziaceho stroja a nie ponorením vopred vybudovaných tunelových úsekov.

Postavia ho cez Fehmarn Belt, úžinu medzi nemeckým ostrovom Fehmarn a dánskym ostrovom Lolland. Je navrhnutý ako alternatíva k súčasnej trajektovej doprave z Rødby a Puttgardenu, ktorá ročne prepraví milióny cestujúcich. Cesta trajektom v súčasnosti trvá 45 minút, po vybudovaní to bude len sedem minút vlakom a desať minút autom.

Kratšia cesta

Tunel, ktorého oficiálny názov je Fehmarnbelt Fixed Link, bude zároveň najdlhším kombinovaným cestným a železničným tunelom na svete. Bude pozostávať z dvoch dvojpruhových diaľnic - oddelených obslužným priechodom - a dvoch elektrifikovaných železničných tratí.

"Ak by ste dnes chceli cestovať vlakom z Kodane do Hamburgu, trvalo by vám to približne štyri a pol hodiny," povedal v roku 2022 Jens Ole Kaslund, technický riaditeľ spoločnosti. Po dokončení tunela bude tá istá cesta trvať dve a pol hodiny. Rovnaká cesta autom bude približne o hodinu rýchlejšia.

Podľa Kaslunda bude mať tunel pozitívny vplyv aj na nákladné autá i vlaky, pretože vytvorí pozemnú trasu medzi Švédskom a strednou Európou, ktorá bude o 160 kilometrov kratšia ako v súčasnosti.

Aktuálne je doprava medzi Škandinávskym polostrovom a Nemeckom cez Dánsko možná buď trajektom cez Fehmarnbelt, alebo dlhšou trasou cez mosty medzi ostrovmi Zealand, Funen a Jutským polostrovom, pripomína CNN.

Spor v Nemecku

Projekt sa datuje od roku 2008, keď Nemecko a Dánsko podpísali zmluvu o výstavbe tunela. Potom trvalo viac ako desať rokov, kým obe krajiny prijali potrebnú legislatívu a kým sa vykonali geotechnické štúdie a štúdie vplyvu na životné prostredie.

Zatiaľ čo na dánskej strane sa proces skončil hladko, v Nemecku sa proti schváleniu projektu odvolalo niekoľko organizácií - vrátane trajektových spoločností, environmentálnych skupín a miestnych samospráv. A to pre tvrdenia o nekalej hospodárskej súťaži alebo obavám o životné prostredie a hluk.

V novembri 2020 spolkový súd v Nemecku sťažnosti zamietol. "Rozsudok prišiel so súborom podmienok, ktoré sme tak trochu očakávali a na ktoré sme boli pripravení. Týkali sa spôsobu monitorovania životného prostredia počas výstavby, vecí ako hluk a úniku sedimentov. Som presvedčený, že naozaj musíme zabezpečiť, aby bol vplyv na životné prostredie čo najmenší," povedal generálny riaditeľ dánskej spoločnosti Henrik Vincentsen pre CNN v roku 2022.

Priaznivý projekt pre klímu

V súčasnosti prebieha niekoľko ďalších fáz projektu vrátane hĺbenia samotnej priekopy. Sekcie budú umiestnené tesne pod morským dnom, približne 40 metrov pod hladinou v najhlbšom bode. Na miesto ich presunú pomocou člnov a žeriavov. Umiestnenie sekcií bude trvať približne tri roky. Priamo na stavbe bude pracovať až 2 500 ľudí.

Michael Løvendal Kruse zo spoločnosti na ochranu prírody si myslí, že projekt bude mať environmentálny prínos. "V rámci tunela Fehmarnbelt sa vytvoria nové prírodné oblasti a kamenné útesy na dánskej a nemeckej strane. Príroda potrebuje priestor a vďaka tomu bude viac priestoru pre prírodu," hovorí s tým, že najväčšou výhodou bude prínos pre klímu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok