Bizarná situácia v susednom Česku: Časť novej diaľnice musia zbúrať, chýba pod ňou tunel

5.12.2023 06:00

Diaľnica D3, ktorú momentálne stavajú na viacerých miestach, má po dokončení spojiť Prahu s rakúskymi hranicami. Časť Ševětín - Borek, ktorú dokončili v decembri 2019, budú musieť zbúrať. Pod postavenú cestu "zabudli" postaviť tunel, píše denník Pravda.

Diaľnica
Foto: TASR/Oliver Ondráš (ilustračná foto)

Inklinovaná časť, približne 11 kilometrový úsek diaľnice, stála približne 1,6 miliardy českých korún (66 miliónov eur). Po necelých štyroch rokoch v Česku zhodnotili, že novú cestu budú musieť zbúrať. Dôvodom je Chotýčanský železničný tunel, ktorý mal viesť popod diaľnicu. Správu priniesol portál Pravda.

Hľadanie viníka

Hovorca Správy železnic (SŽ) sa vyjadril pre portál Zdopravy.cz: „Pri spracovaní dokumentácie pre územné rozhodnutie v rokoch 2009 až 2011 sa počítalo s krížením trate s vtedy pripravovanou stavbou ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic) diaľnice D3 rovnako ako teraz, teda trať mala viesť v Chotýčanskom tuneli pod diaľnicou." Správa železníc dodáva, že v rámci koordinácie bolo dohodnuté, že stavba diaľnice D3 bude zahŕňať predstihový objekt, ktorý by mal zaistiť možnosť výstavby tunela bez prerušenia prevádzky na diaľnici. "Pri realizácii stavby diaľnice bol však tento predstihový objekt zo stavby ŘSD vypustený, a preto Správa železníc musí teraz prerokovať technické riešenie nezahrnuté v pôvodnom územnom rozhodnutí, ktoré bude generovať čiastkové obmedzenia prevádzky na diaľnici,“ vyjadril sa hovorca SŽ.

Vinu odmietajú všetky strany

České Ředitelství silnic a dálnic hovorí, že stavba sa nedala realizovať, pretože vraj česká Správa železníc v čase výstavby diaľnice nemala „trasu tunelu stabilizovanú ani smerovo a ani výškovo“. Preto videli ako nezmyselné investovať do stavby ďalšie milióny, povedal vo vyjadrení české ŘSD.

Dopady na občanov

Z vyjadrenia Českej Správy železníc vychádza, že počas stavby Chotýčanského tunela sa bude jazdiť obojsmerne len po jednom jazdnom páse.

„Druhý jazdný pás bude musieť byť v rozsahu nevyhnutne potrebnom na výstavbu tunela demolovaný. Po dokončení tunela pod jedným jazdným pásom sa naň odkloní doprava a výstavba bude pokračovať pod druhým jazdným pásom,“ cituje server Idnes.cz hovorcu SŽ Dušana Gavendu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok