Kniha o zmene pohlavia dieťaťa vyvolala spor v Bibiane. Šimkovičová drží s riaditeľkou, šéfredaktorka hovorí o cenzúre

26.6.2024 09:01

Riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti neschválila zaradenie recenzie knihy do obsahu časopisu Bibiana revue. Problémom je tematika publikácie - gender. V reakcii odstúpili členovia vedeckej rady časopisu.

Bibiana
Foto: TASR/Pavol Zachar

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová vyjadrila plnú podporu dočasne poverenej riaditeľke Bibiany Petre Flach v súvislosti s jej rozhodnutím nezaradiť do obsahu časopisu Bibiana revue knihu s tematikou gender.

Jej zaradenie požadovala šéfredaktorka magazínu Bibiana revue Eva Andrejčáková.

Riaditeľka Petra Flach však dostala len niekoľko hodín na revidovanie a schválenie najnovšieho dvojčísla časopisu. Recenzia sa týkala kontroverznej knihy českého autora Marto Kelbla "Ani holka ani kluk", v slovenskom preklade "Stáva sa Elu".

Odstúpenie vedeckej rady

Riaditeľka Bibiany požiadala Evu Andrejčákovú, aby recenziu do časopisu nezaradila, čo šéfredaktorka považovala za nátlak a snahu o cenzúru. V dôsledku vzniknutej situácie odstúpili členovia vedeckej rady časopisu.

Petra Flach svoje rozhodnutie obhajovala z pozície zodpovednosti, ktorú má ako riaditeľka inštitúcie, ktorá sa primárne venuje deťom, detskej literatúre a ilustráciám.

"Moje odporúčanie šéfredaktorke Eve Andrejčákovej o nezaradení recenzie knihy od autora/rky Marto Kelbl 'Stáva sa Elu' nepovažujem v žiadnom prípade za nátlak ani snahu o cenzúru. Ako riaditeľka mám kompetencie a hlavne zodpovednosť," uviedla Petra Flach.

Šimkovičová: Do Bibiany sa vkráda ideológia

Ministerka kultúry toto rozhodnutie plne podporuje.

"Už pred časom som upozornila na to, že do Bibiany sa začala vkrádať ideológia. V súťažiach a na výstavách sa začali objavovať knižky pre deti či dospelých s tematikou LGBTI a gender. Poslaním Bibiany nie je vychovávať v oblasti sexuality. Politika, ani akékoľvek ideológie nepatria do detskej literatúry a ani do Bibiany, ktorej primárnou náplňou je venovať sa deťom a umeniu," vyhlásila ministerka Šimkovičová.

Naďalej sa hľadá riaditeľ/riaditeľka

Ako nedávno redakcia ta3 informovala, ministerstvo kultúry hľadá nové vedenie Bibiany.

Záujemcovia môžu naďalej reagovať na výberové konanie alebo inzerát na pracovnom portáli Profesia.

Výberové konanie stále prebieha, rovnako tak je aktívny aj inzerát.

Pozrite si archívnu reportáž z 28. marca 2024 o protestoch proti rozhodnutiu ministerky kultúry o budúcnosti Bibiany.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok