Šimkovičovú pobúrili ocenené knihy v Bibiane. Kritizuje ich za nevhodný dizajn pre deti

Súťaž detských knižiek v Bibiane pobúrila ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. Podľa šéfky rezortu inštitúcia vybrala nevhodné publikácie, ktoré vraj nie sú vhodné pre detského čitateľa. Novozvolená riaditeľka Petra Flach sa s názorom ministerky stotožňuje.

Petra Flach a Martina Šimkovičová
Foto: Facebook/Petra Flach, TASR/Martin Baumann

Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska

Šimkovičová bola prekvapená z výberu víťazných kníh, ktoré Medzinárodný dom umenia pre deti ocenil titulom Najkrajšie knihy Slovenska. Ide o publikácie Hovorme o sebe s rešpektom a Ja v tvojom veku...!

"Svojím dizajnom absolútne nespĺňajú kritériá, ktoré by asi mali spĺňať pre detské oko, pre tú detskú vnímavosť," povedala Šimkovičová. Knihy, ktoré si predstavovala v súťaži, mali byť vraj s rozprávkovým motívom.

Nevhodné pre deti?

Ako nepriamo naznačila vo videu, medzi titulmi sa nachádzajú aj také, ktoré využívajú tematiku ako queer identita, LGBTI+ či vzťahová a sexuálna výchova.

"Odborníci vlastne zhodnotili, že tieto knihy nepatria do tejto kategórie, respektíve nespĺňajú nejaké novodobé požiadavky," dodala. 

Vyjadrenie riaditeľky Bibiany

K samotnej súťaži sa vyjadrila aj riaditeľka Bibiany Petra Flach, s kritikou Šimkovičovej sa úplne nestotožňuje. Výber kníh považuje za zaujímavý, nepáči sa jej však, že sa vo finále neocitla žiadna detská knižka.

Zároveň dodáva, že inštitúcia dbala na to, aby sa dôsledne vyhodnotila reforma, ktorú stanovila jej predchodkyňa, informuje Denník N.

Nové podmienky súťaže však vytvorila ešte predchádzajúca riaditeľka Zuzana Liptáková, ktorú ministerka odvolala. 

"Publikácie určite nemajú byť súčasťou inštitútu," uzatvára.

Pozrite si archívnu reportáž z 28. marca 2024 o proteste pred Bibianou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok