Severokórejský raketový test zlyhal, uviedla Južná Kórea. Z balistickej strely bola napokon hypersonická

26.6.2024 06:40

Severná Kórea možno otestovala hypersonickú strelu, tá ale vo vzduchu explodovala. Podľa agentúry Reuters to uviedla juhokórejská armáda. Tá pôvodne hovorila o skúške balistickej rakety.

kldr rakety
Foto: ta3

Velenie armády oznámilo, že raketa bola odpálená v stredu (26. júna) okolo 5:30 miestneho času (v utorok 22:30 SELČ) z oblasti severokórejskej metropoly Pchjongjangu a mierila východným smerom do Japonského mora.

Porušenie rezolúcií

Japonské ministerstvo obrany uviedlo, že raketa dosiahla výšku 100 kilometrov, doletela do vzdialenosti viac ako 200 kilometrov a dopadla mimo japonskej výlučnej ekonomickej zóny.

Vysokí predstavitelia Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska v telefonáte test odsúdili ako niekoľkonásobné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a vážnu hrozbu pre mier a stabilitu regiónu.

Indicko-pacifické velenie americkej armády vyzvalo Pchjongjang, aby sa zdržal ďalších nezákonných a destabilizujúcich akcií.

"Hoci sme usúdili, že odpal nepredstavuje bezprostredné nebezpečenstvo pre USA a ich spojencov, naďalej situáciu monitorujeme," dodalo americké velenie.

Pchjongjang tento týždeň kritizoval Spojené štáty, že cez víkend vyslali na Kórejský polostrov na spoločné cvičenie s Južnou Kóreou a Japonskom lietadlovú loď s jadrovým pohonom. KĽDR to označila za nebezpečnú demonštráciu sily a sľúbila odpoveď.

Zvýšené napätie

Najnovší severokórejský raketový test prichádza v čase zvýšeného napätia na hranici medzi oboma Kóreami.

KĽDR v uplynulých týždňoch vypustila na územie svojho južného suseda stovky balónov s odpadom.

Pchjongjang tým údajne reagoval na akcie juhokórejských aktivistov, ktorí cez severnú hranicu vypúšťali vlastné balóny s letákmi kritizujúcimi diktátora Kim Čong-una, USB disky s hudobnými videonahrávkami a filmami a s dolárovými bankovkami.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. mája o pláne Severnej Kórey vypustiť do vesmíru satelit.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok