FOTO: Prezidentskú tradíciu neporušil. Pellegrini si v Prahe uctil obete streľby a stretol sa s Pavlom, Fialom aj Zemanom

26.6.2024 08:02 , Aktualizované: 26.6.2024 18:14

Prezident Peter Pellegrini bol v stredu na oficiálnej návšteve Českej republiky. V Prahe sa stretol s českými najvyššími ústavnými činiteľmi. Z Česka potom odcestoval do Bruselu, kde bude zastupovať Slovensko na rokovaní Európskej rady.

Program prezidenta v Prahe

Na letisku ho privítal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Bola to jeho prvá zahraničná cesta vo funkcii hlavy štátu. Česko podľa predsedu vlády verí, že Pellegriniho návšteva bude znamenať ďalší posun vo vzťahoch so Slovenskom.

Pellegriniho program sa začal pred sídlom Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha. K novému pamätníku obetí vlaňajšej tragickej streľby, ktorý univerzita odhalila minulý týždeň, položil veniec.

Peter Pellegrini v Praha Foto: ta3/Róbert Zoľák Peter Pellegrini v Praha

Predpoludním ho na Pražskom hrade prijal český prezident Petr Pavel, neskôr sa stretol aj s premiérom Petrom Fialom.

Český prezident Petr Pavel privítal prezidenta Petra Pellegriniho na Pražskom hrade.

Podľa Pavlovej kancelárie je Pellegriniho návšteva príležitosťou nastaviť medzi prezidentmi otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany.

WhatsApp Image 2024-06-26 at 10.09.14.jpeg Foto: ta3/Róbert Zoľák Peter Pellegrini a Petr Pavel

Pražský hrad sa podľa zástupcov zahraničného odboru bude snažiť s Pellegriniho kanceláriou nadviazať čo najbližšie vzťahy.

Pellegrini v Česku o obnovení rokovaní

Na obnovenie medzivládnych rokovaní musí podľa Pellegriniho prejsť ešte trochu času. Povedal to po stretnutí s českým prezidentom, pričom obaja vyjadrili nádej, že k tomu časom dôjde.

Podľa českého prezidenta počas rozhovoru zistili, že ani v sporných témach nie sú ich názory až také rozdielne. Dohodli sa na priamej komunikácii a chceli by zaviesť nové formy spolupráce, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Pozrite si celú tlačovú besedu so slovenským a českým prezidentom.

Pozitívny impulz vo vzťahoch

Po obede, ktorý na počesť slovenského prezidenta usporiadal Pavel, sa Pellegrini stretol s podpredsedom Senátu Jiřím Drahošom a následne s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou.

Oficiálnu návštevu ukončil na Úrade vlády, kde mal schôdzku s premiérom. Fiala uviedol, že o návšteve slovenskej hlavy štátu v Česku hovorili s Pavlom na pracovnom rokovaní. "Veríme, že to bude ďalší posun, pozitívny impulz vo vzťahoch medzi ČR a Slovenskom," naznačil české očakávania Fiala.

Na záver sa Pellegrini stretol aj s českým exprezidentom Milošom Zemanom. Z Prahy popoludní odletel do Bruselu, kde bude Slovensko zastupovať na dvojdňovom samite EÚ.  

Po stretnutí

Fiala ocenil, že Pellegrini zamieril podľa tradície na svoju prvú zahraničnú cestu do Českej republiky. Rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Českom je podľa Fialu nesmierne dôležitý.

"Som rád, že slovenský prezident Peter Pellegrini zamieril, podľa najlepších tradícií, na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu práve do Prahy. Rozvoj vzťahov medzi našimi krajinami je nesmierne dôležitý," napísal predseda českej vlády.

Podľa českého úradu vlády je Slovensko pre ČR kľúčovým partnerom. "Spájajú nás nielen desiatky rokov spolužitia v rámci jedného štátu, ale aj pokračujúce väzby vo všetkých oblastiach súkromného aj spoločenského života. Verím preto, že budeme spoločne pokračovať v podpore mnohostrannej česko-slovenskej spolupráce s pozitívnymi dôsledkami pre občanov oboch krajín," povedal podľa úradu vlády Fiala.

Politici rokovali aj o obrannej spolupráci či posilnení energetickej bezpečnosti. Fiala pripomenul, že Česko sa podieľa na ochrane slovenského vzdušného priestoru. Spoluprácu v oblasti obrany by podľa neho mohli posunúť spoločné projekty, napríklad možnosť zdieľania nákladov pri zaobstaraní bojových vozidiel pechoty CV-90.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok