Česko ešte neobnoví medzivládne konzultácie. Fiala tvrdí, že na to teraz nie je čas

25.6.2024 18:25 , Aktualizované: 25.6.2024 22:25

Úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom by v súčasnosti boli podľa českého premiéra Petra Fialu predčasné. Povedal to po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom. Podľa Fialu je dôležité, že vzťahy medzi krajinami sa naďalej rozvíjajú.

Fiala sa s Pavlom stretol na Pražskom hrade na pravidelnom pracovnom rokovaní. Hovorili síce o česko-slovenských vzťahoch, ale nie o otázke obnovenia medzivládnych konzultácií, ktoré česká strana v marci prerušila.

"Myslím si, že na to teraz nie je čas. A nakoniec, ani slovenský premiér (Robert) Fico ešte nie je späť v úrade, takže také debaty alebo úvahy by boli predčasné," povedal český premiér.

Dôležité podľa neho je, že česko-slovenské vzťahy sa naďalej rozvíjajú na všetkých možných úrovniach. Medzivládne konzultácie označil za niečo nadštandardné.

S prezidentom v súvislosti s česko-slovenskými vzťahmi podľa Fialu hovorili o návšteve slovenskej hlavy štátu v ČR. "Veríme, že to bude ďalší posun, pozitívny impulz vo vzťahoch medzi ČR a Slovenskom," dodal Fiala.

Pavel uviedol, že s prezidentom SR Petrom Pellegrinim sú odhodlaní pracovať na tom, aby vzťahy medzi ČR a SR zostali čo najlepšie. Chcú tlmiť vášne a zmierňovať rozdiely, ku ktorým bude podľa Pavla nevyhnutne dochádzať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok