Takáč čaká na Fica, no Danko môže získať post šéfa parlamentu. Ceny sú nižšie vďaka nižšej inflácii, nie vláde, odkazuje Stohlová

25.6.2024 23:00

V relácii Král na ťahu debatovala koalícia a opozícia. Za stranu Smer-SD prišiel minister pôdohospodárstva Richard Takáč a za SNS minister životného prostredia Tomáš Taraba. Za Progresívne Slovensko diskutovali Tamara Stohlová a Martin Dubéci. Hovorili o priamych platbách pre poľnohospodárov, národných parkoch, cene potravín či o novom šéfovi parlamentu.

20240625- Král na ťahu
Foto: ta3

Priame platby budú vyplatené

Takáč verí, že do 30. júna sa vyplatia priame platby pre poľnohospodárov. Za to, že sa to robí na poslednú chvíľu, môže podľa neho úradnícka vláda, ktorá to nesprávne nastavila.

„Poľnohospodár dostane priame platby v plnej výške aj po 30. júni,“ avizoval s tým, že do tohto dátumu to je bez sankcií. Potom to záleží na percentách, a to na základe toho, o aký projekt ide.

Stohlová reagovala, že minister Takáč nesplnil sľub, ktorý dal. Priblížila, že má informácie, ktoré hovoria, že až okolo 10 percent platieb nebude vyplatených. „Nesplnil si prvú domácu úlohu ako minister pôdohospodárstva,“ okomentovala.

Podľa Dubéciho to je „esenciálna vec“ pre ministra, ktorú má urobiť. Taraba verí, že Takáč platby vyplatí a opätovne obvinil PS, že v prechádzajúcej vláde mala na rezorte životného prostredia svojich ľudí, a preto to v súčasnosti vyzerá tak, ako to vyzerá.

Ceny podľa PS neklesli vďaka vláde

Podpora sektoru potravín je vyššia ako v minulosti, pripomenul Takáč. Potravinárov vyzýva, aby „spravili nové fabriky, zamestnajte ľudí a dostanete pomoc od štátu“.

„Jediné, čo sa znížilo, je rast cien. To však nemá nič do činenia s tým, čo robí vaša vláda, ale s nižšou infláciou, ktorá sa odvíja od cien energií či agrokomodít na globálnych trhoch,“ avizovala Stohlová.

Kto bude novým šéfom parlamentu?

Takáč chce počkať na návrat Roberta Fica, a potom sa uvidí. „Andrej Danko aj možnože bude predsedom parlamentu. Uvidíme, je to všetko na diskusii,“ povedal.

Podľa Dubéciho ide o „koaličné spory“. Nerozumie, že sa nevedia zhodnúť na obsadení takejto dôležitej funkcie.

Minister pôdohospodárstva mu oponoval, že ak si myslí, že sa opozícia háda, mal by si pozrieť správanie Igora Matoviča a Eduarda Hegera v predošlej vláde.

Celú reláciu Král na ťahu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok