PS upozorňuje, že tisíce pasov pre Slovákov meškajú, hovorí o zlyhaní Šutaja Eštoka. Rezort vnútra sa bráni

25.6.2024 15:56

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) upozorňuje na meškanie pri vydávaní pasov. Považuje to za zlyhanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Za hnutie to skonštatoval poslanec Národnej rady Ján Hargaš s tým, že v omeškaní je viac ako 14 000 pasov. Ministerstvo vnútra už na tvrdenia reagovalo.

cestovny pas cestovné pasy
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poplatky za vydávanie dokladov

"Vláda tento problém sama spôsobila, keď zásadne navýšila poplatky za vydávanie dokladov. Nepredvídali, že ľudia budú chcieť využiť nižšie sadzby a nepripravili sa na to. Dnes absolútne nezvládajú nápor žiadostí a v omeškaní je k 21. júnu až 14 549 pasov," poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii.

Omeškané pasy

Hargaš skritizoval, že ministerstvo situáciu so zvyšovaním poplatkov podcenilo. Vyčíta, že nenavýšilo kapacity, aby stihlo nápor spracovať.

"Na manažérske zlyhanie ministra sa, navyše, poskladáme my všetci, pretože poplatok za omeškané pasy sa vracia," dodal. Vyzval Šutaja Eštoka, aby vysvetlil príčiny krízy a predstavil jej riešenie.

Do konca minulého týždňa ministerstvo vnútra eviduje takmer 342-tisíc žiadostí. Denne personalizujú vo viaczmenných prevádzkach okolo 2-tisíc pasov, problémom sú však technické zariadenia personalizačného centra, ktorých životnosť skončila už pred šiestimi rokmi.

"Odporúčame poslancovi Hargašovi, aby sa pýtal svojich kolegov z opozície Romana Mikulca a straníckeho kolegu Ľudovíta Ódora z Progresívneho Slovenska, prečo svojím amatérskym (ne)konaním spôsobili tieto problémy, ktoré súčasné vedenie rezortu vnútra rieši už od nástupu," reagovalo ministerstvo vnútra.

Vydávanie pasov v štandardnej lehote

Rezort ďalej informuje, že počet žiadostí o pasy sa však postupne vracia do normálu, napriek tomu stále nie sme v situácii, aby sme všetky pasy vydávali v štandardnej lehote.

"Keďže cestovné pasy personalizuje len jediné pracovisko na Slovensku, Národné personalizačné centrum v Bratislave, problém s meškaním výroby pasov sa týka celého Slovenska," informuje.

Vedenia chce vytvoriť nové personalizačné centrum, aby bol plne pokrytý dopyt občanov po nových dokladoch.

"Pasy sú už objednané, avšak dodané budú až na jeseň. Po ich uvedení do prevádzky by sa už oneskorenie výroby dokladov nemalo opakovať, keďže na tejto technike bude možné vyrábať dvojnásobnou rýchlosťou," dodalo ministerstvo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok