Útoky na civilistov sa Rusku vypomstili. Haag vydal zatykač na Šojgua a Gerasimova, Moskva aj Kyjev reagujú

25.6.2024 12:59 , Aktualizované: 25.6.2024 15:00

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova pre obvinenie z útokov na civilistov počas ruskej vojny proti Ukrajine. Na svojich webových stránkach to uviedol tribunál sídliaci v Haagu.

šojgu a gerasimov
Foto: TASR/AP

Ten už skôr vydal zatykač aj na ruského prezidenta Vladimira Putina, a to v súvislosti s únosmi detí z okupovaných území Ukrajiny.

Zločiny proti ľudskosti

Šojgu a Gerasimov čelia podľa ICC obvineniam z útokov na civilné objekty a tiež obvineniam zo zločinov proti ľudskosti. "Existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že nesú osobnú trestnú zodpovednosť za vyššie uvedené trestné činy," uviedol Medzinárodný trestný súd, ktorý vydal zatykače na základe žiadosti prokuratúry.

Z oznámenia súdu ďalej vyplýva, že bývalý šéf ruského rezortu obrany a náčelník generálneho štábu čelí obvineniam, že sú zodpovední za ruské útoky proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre minimálne od 10. októbra 2022 do 9. marca 2023.

Rusko v spomínanom období zintenzívnilo vzdušné letecké údery na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, čo malo za následok výpadky v dodávkach elektriny a Ukrajinci sa v zimnom období ocitli v tme a chlade.

Zatykač aj na Putina

Medzinárodný trestný súd už vlani v marci vydal zatykač na Putina a tiež na splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Mariju Ľvovovú-bělovovú kvôli podozreniu z nezákonného odvlečenia ukrajinských detí do Ruska.

Tento rok v marci vydal ICC zatykač na dvoch ruských veliteľov, ktorí sú podľa súdu dôvodne podozriví, že velia útokom na ukrajinskú civilnú energetickú infraštruktúru.

Kyjev a Moskva reagujú

Ukrajina rozhodnutie privítala. Rada bezpečnosti Ruskej federácie označila zatykače za súčasť hybridnej vojny proti Rusku. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

"Šojgu a Gerasimov nesú individuálnu zodpovednosť. Je to dôležité rozhodnutie. Každý sa bude zodpovedať za zlo," uviedol šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ruská bezpečnostná rada v reakcii na vydanie zatykačov pripomenula, že Rusko neuznáva jurisdikciu ICC. Toto rozhodnutie "bolo prijaté v rámci hybridnej vojny Západu proti našej krajine," uviedla ruská bezpečnostná rada vo vyhlásení a zatykače označila za bezvýznamné.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok