Medzinárodný súd v Haagu vydal zatykač na popredných ruských veliteľov. Mali sa dopustiť vojnových zločinov

5.3.2024 15:38

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal zatykač na dvoch ruských veliteľov, Sergeja Kobylaša a Viktora Sokolova, kvôli ich údajným vojnovým zločinom na Ukrajine.

Dizajn bez názvu (5).png
Foto: zdroj: X/Gerashchenko_en/nexta_tv
Ruskí vojaci pochodujú smerom k Červenému námestiu, aby sa zúčastnili na skúške šiat na vojenskú prehliadku ku Dňu víťazstva v Moskve, Rusko, v nedeľu 7. mája 2023.

Obaja sú podľa súdu dôvodne podozriví, že pod ich velením boli vykonávané raketové útoky na ukrajinskú civilnú energetickú infraštruktúru. Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak krok podľa agentúry Reuters označil za "nesmierne symbolický".

Ujma civilistom

ICC uviedol, že "existujú rozumné dôvody sa domnievať, že obaja podozriví nesú zodpovednosť za raketové útoky, vykonané silami pod ich velením, proti ukrajinskej elektrickej infraštruktúre najmenej od 10. októbra 2022 do najmenej 9. marca 2023".

Súd dodal, že náhodná ujma spôsobená civilistom a škody spôsobené útokmi boli jednoznačne neúmerné akejkoľvek očakávanej vojenskej výhode.

Zatykač na Putina

ICC pred rokom vydal zatykač aj na samotného ruského prezidenta Vladimíra Putina, a to v súvislosti s únosmi detí z okupovaných území Ukrajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok