Rusko vydalo zatykač na premiérku Estónska. Kallasovú vinia z údajného falšovania histórie

14.2.2024 00:00

Podľa Ruska sú dôvodom zaradenia do zoznamu hľadaných osôb ich "nepriateľské kroky voči historickej pamäti" aj Rusku ako takému.

Dizajn bez názvu(6).png
Foto:
Kaja Kallasová, premiérka Estónska

Údajne nepriateľské kroky

Portál Nastojaščeja vremja dáva vec do súvislosti s odstraňovaním sovietskych pamätníkov v Pobaltí po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022.

"Kaja Kallasová. Hľadaná podľa článku Trestného zákonníka," uvádza sa podľa agentúry TASS v ruskej databáze hľadaných osôb. Na základe akého článku bol zatykač vydaný, databáza neoznamuje.

Pozrite si archívnu reportáž o sprísnení kontrol pre Rusov.

Plán odstránenia pamätníkov

Server Nastojaščeje vremja pripomenul, že v novembri 2022 odporučila pracovná skupina pri estónskej vláde odstránenie alebo nahradenie 244 z 322 sovietskych pamätníkov v krajine. V rovnakom čase šéf ruskej kriminálnej ústredne Alexander Bastrykin zadal vypracovanie správy o estónskych plánoch na demoláciu týchto pamätníkov. Vyšetrovatelia mali predovšetkým posúdiť činnosť osôb zapojených do tejto iniciatívy z hľadiska ruského práva.

Okrem Kallasovej sa v databáze hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra ocitli desiatky ďalších politikov a činiteľov z pobaltských krajín, vrátane 59 zo 68 poslancov lotyšského parlamentu, ktorí schválili odstúpenie od dohody s Ruskom o ochrane pamätníkov, uviedol sever Mediazona. Podľa TASS bol zatykač vydaný na šéfa úradu estónskej vlády Taimara Peterkopa či litovského ministra kultúry Simonasa Kairysa.

Peskov: Znevažovanie histórie

"Títo ľudia sú zodpovední za rozhodnutia, ktoré sú v podstate znevážením histórie, sú to ľudia, ktorí vykonávajú nepriateľské akcie proti historickej pamäti, proti našej krajine," citovala agentúra AFP z Peskovovho vyhlásenia.

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marije Zacharovovej je vydanie zatykačov na pobaltských predstaviteľov "len začiatok". "Za zločiny pred pamiatkou osloboditeľov sveta od nacizmu a fašizmu sa musia zodpovedať! "uviedla na Telegrame.

Okupácia vs oslobodenie

Podľa pobaltských štátov ich Sovietsky zväz v rokoch 1940 až 1941 a 1944 až 1991 okupoval. Moskva to odmieta, keďže sa považuje za osloboditeľa tohto územia, a akýkoľvek iný prístup považuje za "falšovanie dejín", čo je v Rusku zločin.

Po začatí ruskej plnohodnotnej invázie na Ukrajinu začali Estónsko, Lotyšsko a Litva odstraňovať sovietske pamätníky, ktoré označili za symboly sovietskej okupácie. V auguste 2022 tak estónske úrady rozobrali v pohraničnom meste Narva sovietsky pamätník, tank T-34 inštalovaný na miesto k 25. výročiu víťazstva v druhej svetovej vojne. Proti odstráneniu tanku sa postavili niektorí obyvatelia aj starosta prevažne ruskojazyčného mesta.

Pobaltské štáty patria k najväčším podporovateľom Ukrajiny v jej obrane proti ruskej agresii. Čelí opakovaným vyhrážkam Moskvy, okrem iného za svoj prístup k ruskej menšine. Obávajú sa tiež možného ruského vojenského zásahu v Pobaltí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok