Krúpa: Policajti si lepia na okná papiere, aby na nich nepražilo slnko. Roky zanedbávaný stav sa nedá vyriešiť okamžite, tvrdí Gašpar

Poslanci začali posledný rokovací týždeň pred letnou prestávkou. O aktuálnej situácii v polícii sme sa rozprávali s Tiborom Gašparom (Smer-SD) a Jurajom Krúpom (SaS).

téma
Foto: ta3

Policajní odborári sa sťažujú na podmienky, v ktorých pracujú. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sľuboval zlepšenie už na konci roka 2023. 

"Je to nekonečný príbeh, sám som bol šesť rokov policajný prezident a nikdy nedosiahnete stav spokojnosti ani v úrovni platov. Sú obdobia, kedy policajti pociťujú väčšiu starosť o seba a niekedy menšiu. Nie je to otázka, že veci sa dejú zo dňa na deň," reaguje na situáciu Gašpar.

Existuje kolektívna zmluva, v rámci ktorej sa odborári dosť významne podieľajú na tom, že sú pri všetkých rozhodujúcich poradách.

"Sú o tom, kam sa uberá policajný zbor, aké reformy chystá, aké je materiálno-technické zabezpečenie, aká je vízia platov. Nie je to nejaká ad hocová informácia, že by neboli informovaný a nevedeli," dodal Gašpar.

Krúpa reagoval podobne. Tvrdí, že problémy v policajnom zbore pretrvávajú, "situácia nie je nová, ťahá sa dekády".

Nové vedenie, stále žiadna zmena

Chápe, že odborové zväzy čakali, že nástupom nového vedenia sa niečo zmení.

"Boli tam nejaké plané sľuby a reči, no skutky chýbajú. Je najvyšší čas, aby sa situácia začala riešiť. Očakával by som, že vedenie policajného zboru a rezort vnútra príde s koncepčným materiálom a riešením, pretože si uvedomujem, že situáciu v policajnom zbore nevyriešite ani za jedno volebné obdobie," povedal Krúpa.

Navštívil niekoľko policajných staníc. Bol zhrozený, v akých podmienkach museli ľudia pracovať.

"Ľutujem, zároveň obdivujem policajtov, že vedia pracovať v podmienkach, kde nemajú závesy na oknách, lepia si tam papiere, aby na nich nepražilo slnko," prezradil.

Otvorený list rezortu vnútra

Gašpar je prekvapený, že odborári reagovali otvoreným listom. Za zlý súčasný stav podľa neho nezodpovedá Šutaj Eštok. Zlá situácia podľa neho "má vývojový charakter a dá sa vyriešiť v určitom čase". 

Rovnakým spôsobom vraj odbory nepristúpili k vedeniu rezortu v čase, keď bol ministrom vnútra Roman Mikulec. 

"Nie je to adekvátna reakcia," tvrdí Gašpar o sťažovaní sa odborárov a vníma to ako "politikárčenie".

"Čím je vedenie vnútra demokratickejšie, tak tým sú aktívnejší odborári. Ak sú pod nejakým príkazom, alebo im zakazujú diskutovať, vtedy sú v útlme," myslí si Gašpar. 

Proces zmeny trvá dlho

Bývalý policajný prezident na jednotlivých príkladoch vysvetlil, aké zmeny sa diali, keď bol vo funkcii.

"V 2012 som nastupoval ako policajný prezident. V skladoch neboli uniformy, autá neboli obmenené, boli staré počítače, obvodné oddelenia boli aj sú stále v dezolátnom stave. Čo bolo najhoršie, je to, že bol zlý dôchodkový účet," vysvetľuje Gašpar.

V prvom polroku museli obehnúť všetky krajské riaditeľstvá a vysvetliť im, ako "idú stabilizovať účet a aké zmeny v zákone prebehnú s cieľom mať istoty"

"Naplnili sa sklady, urobila sa rozsiahla výmena motorových vozidiel, ktorá sa dnes musí opäť opakovať. Vtedy som hovoril, že treba 10 % povinne meniť každý rok, aby nenastali nárazové požiadavky. Potom sme išli do kúpeľňových programov na obvodných oddeleniach, kde sme nemohli riešiť celé budovy, ale aspoň hygienické časti. Obchádzal som každé jedno oddelenie, z 220 som obehol za 4 roky 180, aby som videl, ako priamo slúžia policajti," opísal proces jednej zo zmien.

Gašpar dal Krúpovi za pravdu, že policajné budovy sú v katastrofálnom stave. Všetko sa však podľa neho odvíja od možností, ktoré štát má.

"Dlho bola polícia zanedbávaná, vždy boli na tom lepšie iné štátne zložky asi preto, že nás je najviac," dodal.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok