Pre niekoho špión, pre iného hrdina. Kto je v skutočnosti Julian Assange?

25.6.2024 12:15

Sedem rokov zavretý na ekvádorskej ambasáde. Päť rokov väznený v prísne stráženej väznici v južnom Londýne. Ako sa z programátora stal stíhaný novinár, ktorý je držiteľom viacerých prestížnych ocenení? Za všetko môže organizácia Wiki Leaks, ktorá si pod vedením Juliana Assanga spravila vo svete a najmä v Spojených štátoch amerických mnoho nepriateľov.

usa-wikileaks-assange-londyn-clanokW.jpg
Foto: TASR/AP

Štúdiá nedokončil a titul nezískal

Julian Assang sa narodil sa v austrálskom štáte Queensland. Vyrastal len s matkou a do 15-tich rokoch žil vo viac ako 30-tich austrálskych mestách. Nakoniec sa usadili v Melbourne, kde neskôr začal študovať matematiku, fyziku a informatiku. Štúdiá nedokončil a titul nezískal. Dostal sa do komunity hackerov a začal napadať weby americkej NASA a Pentagonu.

Živil sa ako programátor a počítačový konzultant. V roku 2006 založil server WikiLeaks s cieľom oslobodiť tlač a odhaliť štátne tajomstvá. Známejším sa stal v roku 2010, kedy WikiLeaks zverejnil tajné video americkej armády. Na videu bol letecký útok v Bagdade z roku 2007, ktorý zabil desiatku ľudí, vrátane dvoch reportérov agentúry Reuters. Server uverejni ďalšie tajné správy z Afganistanu. Bolo ich spolu 70-tisíc a šlo o hlásenia amerických vojakov, ktorí hovorili o zabíjaní civilistov či iných operáciách CIA v krajine.

Žil v domácom väzení

V júli 2010 ho New York Times označil za "najvýznamnejšieho svetového novinára". Biely dom naopak zverejnenia kritizoval. V tom istom roku Juliana Assanga zaradili na takzvaný červený zoznam osôb, ktorých hľadá Interpol. Švédsko vydalo na neho medzinárodný zatykač pre podozrenie zo znásilnenia a spáchania ďalšieho trestného činu. Assanga zatkli v Londýne. Prepustili ho na kauciu. Žil v domácom väzení do roku 2012. Potom sa ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve a požiadal tam o politický azyl.

Vinným ho uznal aj londýnsky súd

V januári 2018 získal ekvádorské občianstvo, ktoré mu však v apríli 2019 odobrali za zverejnenie fotografii nového ekvádorského prezidenta a jeho rodiny. Údajne sa tým pripojil ku kampani vedenej bývalým prezidentom, ktorá mala destabilizovať Ekvádor.

Počas týchto rokov server WikiLeaks ďalej publikoval utajené správy zo Spojených štátov. Napríklad pred prezidentskými voľbami v 2016, kedy server uverejnil desaťtisíce e-mailov odcudzených z kampane demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.

Assanga po vyhostení z ekvádorskej ambasády zatkla britská polícia na základe žiadosti o vydanie do USA a kvôli porušeniu podmienok kaucie v súvislosti s údajným znásilnením vo Švédsku. Z porušenia podmienok kaucie ho uznal vinným aj londýnsky súd. O pár mesiacov na to Spojené štáty americké požiadali britské úrady o jeho vydanie do USA. Pre americké úrady je špión a v krajine mu hrozil trest väzenia až 175 rokov. Nasledovali štyri roky rokovaní o vydaní Assanga do USA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok