Zlom v kauze Assange a WikiLeaks. Ako sa začal a končí prípad jednej z najkontroverznejších postáv súčasnosti

25.6.2024 09:44

Prečítajte si výber hlavných udalostí v prípade spoluzakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea (52), ktorý sa dohodol s americkým ministerstvom spravodlivosti na priznaní viny za porušenie zákona o ochrane utajovaných skutočností.

Julian Assange - WikiLeaks
Foto: TASR/AP

Dohoda má ukončiť roky trvajúci spor o slobodu prejavu a umožní Assangeovi návrat do jeho domovskej krajiny Austrálie.

Zverejnenie a zatknutie

26. júla 2010 - Portál WikiLeaks, ktorý vznikol v decembri 2006, zverejnil 70 000 tajných správ z Afganistanu, väčšinou poľných správ amerických vojakov z rokov 2004 až 2009.

Dokumenty svedčili o rastúcom a lepšie organizovanom povstaní Talibanu, zabíjaní civilistov a tajných operáciách americkej CIA v krajine.

Biely dom zverejnenie kritizoval. V októbri potom portál zverejnil približne 400 000 tajných amerických dokumentov o vojne v Iraku, ktoré podľa Assangea poskytovali dôkazy o páchaní vojnových zločinov.

18. novembra 2010 - Švédsko vydalo na Assangea medzinárodný zatykač v súvislosti s údajným znásilnením a sexuálnym obťažovaním v auguste 2010.

7. decembra 2010 - Assangea na žiadosť Švédska zadržala polícia v Londýne na deväť dní.

14. decembra 2010 - Londýnsky súd nariadil prepustenie Assangea na kauciu 240 000 libier. Assange potom žil vo virtuálnom domácom väzení v dome svojho priaznivca v Norfolku.

Utečenec na ekvádorskom veľvyslanectve

19. júna 2012 - Assange požiadal o politický azyl na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Ekvádorským prezidentom bol v tom čase ľavicový líder Rafael Correa, ktorý Assangeovi v auguste udelil azyl.

Assange zostal na tejto diplomatickej misii takmer sedem rokov a získal ekvádorské občianstvo pred jeho zrušením v januári 2018.

Nový ekvádorský prezident Lenín Moreno obvinil Assangea z porušenia podmienok azylu na veľvyslanectve v apríli 2019 po tom, ako Assange zverejnil na WikiLeaks fotografie Morena a jeho rodiny a údajne sa zapojil do kampane vedenej bývalým prezidentom Correom s cieľom destabilizovať Ekvádor.

Pozrite si reportáž o dohode Assangeho.

Ďalšie zatknutia a obvinenia

11. apríla 2019 - Assange bol zatknutý po vyhostení z ekvádorského veľvyslanectva. Polícia ho zadržala na základe žiadosti o vydanie do USA a pre porušenie podmienok kaucie v súvislosti s údajným znásilnením vo Švédsku.

Londýnsky súd ho následne uznal vinným z porušenia podmienok kaucie a vzal ho do väzby až do ďalšieho konania na vyššom súde. Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Assangea zo sprisahania s cieľom získať tajné informácie z vládnych počítačov.

1. mája 2019 - Assange bol v Británii odsúdený na 50 týždňov väzenia za porušenie podmienok kaucie. O deň neskôr začal britský súd rokovať o jeho vydaní do USA.

Ďalšie obvinenia z USA

23. mája 2019 - Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Assangea z ďalších takmer dvoch desiatok trestných činov. Podľa obvinení Assange ohrozil národnú bezpečnosť USA tým, že nezákonne zverejnil tajné dokumenty vrátane mien tajných zdrojov.

11. júna 2019 - Spojené štáty oficiálne požiadali Britániu o vydanie Assangea. Pre americké úrady je špiónom a v krajine mu hrozí až 175 rokov väzenia.

Odmietnutie problému

24. februára 2020 - Britský súd začal prerokúvať žiadosť USA o vydanie Assangea. Proces vydania bol neskôr odložený kvôli koronavírusu.

4. januára 2021 - Britský súd rozhodol, že Assange by nemal byť vydaný do USA. Sudkyňa Vanessa Baraitserová svoje rozhodnutie na základe posúdenia jeho krehkého duševného zdravia odôvodnila obavou, že by Assange mohol spáchať samovraždu. USA sa proti rozhodnutiu odvolali.

Svadba

12. novembra 2021 - Assange sa môže vo väzení oženiť s právničkou Stellou Morisovou. Majú už spolu dvoch synov. Assange sa s Morisovou oženil 23. marca 2022.

Obrad sa konal počas návštevných hodín vo väznici Belmarsh. Väznica z bezpečnostných dôvodov odmietla povoliť účasť fotografov a novinárov.

Čím nahneval Assange Spojené štáty? Top informácie, ktoré vypustilo WikiLeaks, zhrnula redaktorka Andrea Simančíková.

Zrušenie zamietnutia vydania

10. decembra 2021 - Britský odvolací súd uvoľnil cestu k vydaniu Assangea do USA tým, že zrušil rozhodnutie súdu nižšej inštancie o zamietnutí jeho vydania, pričom rozhodol, že Assangeovo duševné zdravie je príliš krehké na to, aby zvládol podmienky, ktoré panujú v americkom väzenskom systéme.

14. marca 2022 - Britský najvyšší súd sa odmietol zaoberať jeho prípadom, pretože "neobsahoval žiadny sporný právny bod".

Vydanie do USA povolené

20. apríla 2022 - Britský súd vyhovel žiadosti o Assangeovo vydanie do USA.

17. júna 2022 - britské ministerstvo vnútra schválilo Assangeovo vydanie.

Ďalšie rokovania o vydaní

V novembri 2022 päť veľkých novín (The New York Times, The Guardian, El País, Le Monde a Der Spiegel) a následne austrálsky premiér vyzvali Spojené štáty, aby stiahli obvinenia.

20. februára 2024 - Začalo sa pojednávanie v prípade jeho vydania do USA. 26. marca súd podľa agentúry AP rozhodol, že Assange nemôže byť okamžite vydaný do USA na základe obvinení zo špionáže, pričom uviedol, že justícia chce mať záruky.

20. mája 2024 - Londýnsky najvyšší súd poskytol Assangeovi možnosť ďalej sa odvolať proti jeho vydaniu.

Odvolanie sa malo prerokovať 9. a 10. júla 2024.

Súhlas s americkým súdnym systémom

24. júna 2024 - Assange uzatvára s americkými orgánmi dohodu o priznaní viny, ktorá mu umožňuje byť opäť na slobode.

Opustil Britániu a v stredu večer SEČ si má osobne vypočuť rozsudok na súde na ostrove v tichomorskom súostroví Severné Mariany, ktorý je pridružený k USA.

Odtiaľ by mal zamieriť priamo domov do Austrálie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok