Zo sociálnych sietí až do parlamentu. Tak sa podľa Majerského prebojoval Kotlár do politiky. Pandémia tu bola, reagoval Baláž

24.6.2024 21:03

Peter Kotlár tvrdí, že epidémia u nás nebola. Trvá na tom, že ak bol vírus vyrobený človekom, išlo o biologický terorizmus. Do septembra o tom chce predložiť dôkazy. Kolegovia poslanci však o tom silne pochybujú. Bude ho brať ešte niekto vážne, nech už príde s akýmkoľvek zistením? Môže byť covid príčinou zvýšenie agresivity pacientov voči zdravotníkom?

20240624- Téma dňa
Foto: ta3

V Téme dňa sa o tom rozprávali predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD), poslanec NR SR František Majerský (KDH) a primár centrálneho príjmu v Univerzitnej nemocnici Bratislava Richard Demovič.

Ťažké zvládanie

Baláž vysvetlil rozdiel medzi endémiou, epidémiou a pandémiou. Podľa toho teda vychádza, že pandémia koronavírusu bola vyhlásená správne.

Majerský si myslí, že aktuálne „sa dáva priestor človeku, ktorý si to absolútne nezaslúži“. „Bol som veľmi sklamaný, že vôbec na Slovensku riešimu takúto vec. Žiaden zdravotník, sestra, záchranár a lekár si nezaslúžia, aby niekto takúto vec vôbec povedal.“ Ozrejmil, že Kotlár si svoju politickú kariéru šíril na sociálnych sieťach a na základe toho sa dostal do parlamentu.

„Mali by sme veľmi jemne narábať so slovami, a to je výzva všetkým politikom a odborníkom, že pravda nemusí byť úplne jednoznačná a jasná,“ reagoval Baláž.

Demovič si uvedomuje, že „tu bol obrovský medicínsky problém a s ťažkosťami sme ho zvládali“.

Riešenie fyzickou silou

O útočníkovi, ktorý zaútočil v bratislavskej nemocnici aj na zdravotníkov, si Demovič myslí, že pochádzal „z agresívneho prostredia“. „Jeho mentálna výbava je taká, že nedokáže používať štandardné komunikačné prostriedky, ale všetko rieši fyzickou silou,“ vysvetlil.

Majerskému nestačí, že by si útočník mohol odsedieť iba tri roky. „Nijako to neodrádza ostatných ľudí a pribúda ich. Tresty treba sprísniť,“ priblížil s tým, že sa obáva, že niekedy takýto útok môže skončiť až smrťou.

Podľa Demoviča by mohli mať všetci zdravotníci či sestry pri sebe paralyzér a v prípade núdze ho aj použiť.

Baláž doplnil, že najprv musíme začať od seba - médiá, politici, lekári a pacienti. Bol by rád, ak by sa k sebe ľudia správali čo najlepšie.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok