Kotlár: Pandémia na Slovensku nebola. Chodí so sadou mladého chemika a chce vyšetrovať, na to máme odborníkov, reagoval Dvořák

Opozícia zvolala mimoriadny zdravotnícky výbor parlamentu. Dôvodom je Peter Kotlár a jeho odmietnutie pandemickej dohody a aktualizácie Medzinárodných zdravotníckych predpisov. Aké dôsledky to má pre Slovensko? Je Svetová zdravotnícka organizácia po jej mizernom výkone počas pandémie dôveryhodnou celosvetovou autoritou? Opýtali sme sa poslanca Národnej rady SR Oskara Dvořáka (PS) v Téme dňa na ta3.

tema dna
Foto: ta3

Slovenská republika sa na júnovom stretnutí členských krajín WHO v Ženeve verbálne dištancovala od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid-19 Peter Kotlár krok odôvodnil tým, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd či do zvrchovanosti suverénnych členských štátov.

Oskar Dvořák povedal, že odmietnutie návrhov WHO Slovenskom je chybou a medzinárodnou blamážou. Ak má niekto výhrady, tak sa to má podľa neho robiť za zatvorenými dverami a nehazardovať s “našou medzinárodnou reputáciou voči partnerom a dokonca aj šíriť bludy“. Podľa neho tu vidíme “plíživý rozklad medicíny, odbornosti a faktov“.

Pandémia vraj na Slovensku nebola

“My sme tu najprv počúvali od predstaviteľov vládnej koalície, že Zem je plochá, potom sme počúvali, že keď budeme odstraňovať CO2, tak sa udusíme na kyslík, a teraz tu počúvame od Petra Kotlára, že pandémia na Slovenska vlastne nebola,“ vyjadril svoj názor poslanec NR SR.

Vníma to ako pľuvanec rodinám, ktorí prišli pre covid počas pandémie o príbuzných, ale aj ľuďom, ktorí pracovali v prvej línii.

Mrzí ho, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) neprišla priamo na mimoriadny zdravotnícky výbor a ani sa nezastala odborníkov. Ministerka podľa neho mlčí a Kotlárovi nevie nakresliť hranice. “Zdravie našich občanov je dôležitejšie než koaličné ústupky,“ povedal Dvořák.

Dvořák tvrdil, že Kotlár na výbore v stredu 19.6. sebavedomo povedal, že pandémia na Slovensku neexistovala, vystupoval podľa neho ako najväčší "odborník" na pandémiu a ostatní zúčastnení tomu nerozumejú. Vo výbore pritom sedela aj hlavná epidemiologička prof. Hudečková. Kotlárove výčitky boli na výbore vyvrátené ostatnými prítomnými.

Vyšetrovanie vakcín sadou mladého chemika

Spomenul aj viaceré Kotlárove výroky. Napríklad, že vakcíny pomáhajú "znižovať populáciu", a že covid je "biologická zbraň".

“Mne príde absurdné, že pán Kotlár tu chodí a so svojou sadou mladého chemika chcel vyšetrovať, čo je vo vakcínach. My tu pritom máme stovky erudovaných odborníkov,“ povedal Dvořák.

Na pandémiu nebolo pripravené nielen Slovensko, ale ani svet. Inštitúcie prešetrujú postupy, či prišlo k nejakým trestným činom. Podľa Dvořáka je celá situácia politickou trafikou Kotlára, aby “mohol v úlohe splnomocnenca šíriť konšpirácie a vybavovať si účty“. Nemyslí si, že Kotlár, ktorý je vzdelaním ortopéd, môže konkurovať stovkám profesorov so špecializáciou vo vakcinológii, epidemiológii, či infektológii. 

Celú diskusiu si môžete pozrieť v druhej časti Témy dňa:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok