FOTO/VIDEO: Tri roky od ničivého tornáda na Morave. Svedkovia ho nazvali peklom, zahynula aj tehotná Slovenka

Obcami na juhu Moravy sa večer 24. júna 2021 prehnali silné búrky, pri ktorých vzniklo aj tornádo. Živel bral všetko, čo mu stálo v ceste. Udalosť si vyžiadala šesť obetí a dvesto zranených. Od tragédie uplynuli už tri roky.

20210625_CR_Moravska_Nova_Ves_Tornado_14792416.jpg
Foto: TASR/Vladimír Miček

Divné hučanie, ako keby sa blížil vlak. A potom sa začalo peklo. Nikto v ten večer nečakal, že okrem búrky príde ešte niečo horšie. Tak opisovali svedkovia začiatok vyčíňania najhoršieho tornáda v novodobej histórii Česka a Československa. Za 15 minút bolo po všetkom. Ostali zmarené životy, zničený majetok a deštrukcia celej oblasti.

Tornádo malo podľa meteorologičky silu minimálne F3 a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou okolo 219 kilometrov za hodinu.

Zmietol všetko, čo mu stálo v ceste - domy, stromy aj autá. 

Pozrite si archívnu reportáž po vyčíňaní tornáda, ktorú natočila ta3.

Obeťou tornáda bola aj Slovenka

Medzi potvrdenými obeťami bola aj Slovenka, ktorá pochádzala z Prešova. Zahynula v obci Lužice, ktorá patrí pod okres Hodonín. Spadla na ňu kovová konštrukcia.

Ešte smutnejšie je, že spolu s ňou prišlo o život aj jej nenarodené dieťa.

Slovenskí záchranári, ktorí boli priamo na Morave, opísali situáciu ako dramatickú. Na mieste nebol dostupný telefonický ani dátový signál, infraštruktúra skolabovala. 

Na mieste bol aj štáb ta3, ktorý opísal, ako to v oblasti vyzeralo.

Postihnuté obce potrebovali pomoc

Extrémne zasiahnutých bolo sedem obcí Juhomoravského kraja, najviac postihnuté boli Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky a Lužice.

Dráha tornáda bola 26 kilometrov dlhá a 500 metrov široká. Tornádo dosiahlo štvrtý z piatich bodov Fujitovej stupnice, ktorá slúži na hodnotenie rotujúceho vetra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok