Ozbrojenci zaútočili v ruskom Dagestane na synagógu a kostol. Medzi obeťami sú aj policajti

23.6.2024 18:33 , Aktualizované: 23.6.2024 23:06

Šesť policajtov bolo zabitých a 12 zranených pri dnešných útokoch ozbrojencov v ruskom Dagestane, informuje ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na regionálne ministerstvo vnútra.

Agentúra Interfax neskôr napísala, že v jednej z ulíc Machačkaly stret pokračoval a v Derbente sa streľba obnovila. Portál Baza, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným štruktúram, informuje o dvoch zabitých útočníkoch. Ďalšie dva bezpečnostné zložky podľa Interfaxu zadržali. Ich celkový počet ale nie je známy, poznamenal server Kommersant.

Vypálené synagógy

Portál Baza, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným štruktúram, informoval o dvoch zabitých útočníkoch. Ďalších dvoch útočníkov bezpečnostné zložky podľa Interfaxu zadržali. Ich celkový počet ale nie je známy, poznamenal server Kommersant.

Médiá tiež informovali o zabitom kňazovi a strážcovi kostola.

Predseda rady Ruskej federácie židovských obcí Boruch Gorin v statuse na platforme Telegram napísal, že "synagóga v Derbente horí". Dodal, že vypálená bola aj synagóga v Machačkale.

Teroristický útok

Prípadom sa začala zaoberať republiková prokuratúra i Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý tento čin predbežne kvalifikoval ako teroristický útok.

Príslušné úrady v Derbente vydali zákaz zhromažďovania a vyzvali obyvateľstvo, aby dôverovalo len informáciám z oficiálnych zdrojov.

Dagestanský prezident Sergej Melikov v statuse na platforme Telegram napísal, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v reakcii na útoky v Dagestane vyhlásil, že "to vyzerá ako provokácia, ktorej cieľom je vyvolať nevraživosť medzi konfesiami". Vyhlásil, že páchatelia tohto činu "sú neľudia" a že ich treba zlikvidovať priamo na mieste.

V meste Derbent v ruskom Dagestane sa skončila aktívna fáza protiteroristickej operácie, píše server Kommersant s odvolaním sa na ruský Národný protiteroristický výbor (NAK). Dvaja útočníci boli podľa neho zabití. Aká je situácia v regionálnej metropole Machačkale, nie je z dostupných informácií zrejmé. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok