Ukrajina podľa Ruska zaútočila raketami ATAMCS na Krym. Moskva obvinila zo zodpovednosti za údery USA

23.6.2024 16:56 , Aktualizované: 23.6.2024 18:49

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu zo zodpovednosti za ukrajinský útok na anektovaný Krymský polostrov obvinilo primárne Spojené štáty.

Ruský rezort obrany predtým uviedol, že Ukrajina pri útoku odpálila päť riadených striel dlhého doletu ATACMS dodaných Američanmi, z ktorých štyri boli zostrelené a piata explodovala vo vzduchu.

Pri útoku na Sevastopol zomrelo najmenej päť ľudí a na 120 ich bolo zranených, uviedol podľa agentúry TASS Moskvou dosadený gubernátor mesta Michail Razvožajev. Kyjev ani Washington sa zatiaľ nevyjadrili.

"Zodpovednosť za úmyselný raketový útok na mierumilovných obyvateľov Sevastopolu nesie predovšetkým Washington, ktorý dodal tieto zbrane Ukrajine," napísalo ministerstvo na platforme Telegram.

Prístavné mesto a námorná základňa

Sevastopol je prístavným mestom a námornou základňou na brehu Čierneho mora na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Krym je pravidelným terčom paľby z Ukrajiny, počet obetí a zranených z nedele je však nezvyčajne vysoký, píše agentúra AFP.

Razvožajev ďalej uviedol, že Ukrajina odpálila päť rakiet, ktoré ruská protivzdušná obrana zachytila nad Čiernym morom, ich fragmenty však dopadli na pevninu a kúsky šrapnelov spôsobili ľuďom zranenia.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu podľa agentúry Reuters uviedlo, že Ukrajina útočila na "civilnú infraštruktúru mesta Sevastopol s taktickými strelami ATACMS dodanými USA a vybavenými kazetovými hlavicami".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok