Prigožinov kult medzi Rusmi prežíva, jeho dedičstvo ich však straší. Spoločnosťou otriasajú zločiny navrátencov z Ukrajiny

24.6.2024 06:00

Postava Jevgenija Prigožina v takmer životnej veľkosti sa týči na Porochovskom cintoríne v Petrohrade. Socha hlavnej postavy Wagnerovej skupiny priťahuje zástupy jeho priaznivcov. Dotýkajú sa ruky sochy, sklonia hlavu, postoja v tichosti.

Mnohí na hrob položia červené karafiáty, a to aj po Prigožinových narodeninách pripadajúcich na 1. júna, píše agentúra DPA.

Hrob, ktorý sa nachádza asi desať kilometrov od centra Petrohradu, sa stal pútnickým miestom. Aj dnes mnoho Rusov uctieva tohto muža, bohatého podnikateľa, odsúdeného zlodeja, niekdajšieho dôverníka šéfa Kremľa Vladimira Putina a spoluzakladateľa neslávne známej Wagnerovej žoldnierskej skupiny.

Pred rokom sa Prigožin postavil do čela vzbury proti skorumpovanému vedeniu ruskej armády a podľa oficiálnych údajov zomrel o dva mesiace neskôr pri leteckom nešťastí.

Impérium sa rozpadlo, kult prežíva

Napriek tomu, že Prigožinovo podnikateľské impérium sa po jeho smrti rozpadlo, jeho kult prežíva ďalej nielen v Petrohrade, kde sa narodil.

Taktiež v Moskve ľudia nosia kvety na improvizované pamätné miesto v blízkosti Kremľa. Pomníky šéfa wagnerovcov vznikli aj inde.

Pri vchode na Porochovský cintorín sedí predavačka kvetov. Má radosť, že od Prigožinovho pohrebu idú obchody dobre. K hrobu to je od nej niekoľko stoviek metrov, cestu ukazujú šípky.

S karafiátmi prichádzajú muži v motorkárskych kombinézach, drsní chlapi v maskáčoch alebo obyčajné páry. Niektorí z nich hovoria, že Prigožina uctievajú, pretože ako skutočný vlastenec bojoval za silné Rusko.

Za pekného počasia pracovníci cintorínu pokladajú na zem kamenné dosky, aby sa chodci ľahšie dostávali k hrobu.

Na ňom je ruská trikolóra, vlajka Wagnerovej žoldnierskej skupiny a vence.

Starší muž, ktorý tlačí bicykel, hovorí, že na Prigožinov hrob chodí často. Sťažuje sa, že ruské úrady od pádu lietadla s Prigožinom na palube z vlaňajšieho 23. augusta nijako nevysvetlili okolnosti tejto nehody.

"Zostáva toľko nezodpovedaných otázok," hovorí tento 63-ročný muž. Podobne ako mnoho ľudí v Rusku si myslí, že havária lietadla s Prigožinom bola pomstou Kremľa za júnovú vzburu.

Mnoho Rusov si myslí, že je nažive

Ale je aj mnoho Rusov, ktorí si myslia, že Prigožin je nažive a robí rôzne obchody v Afrike alebo niekde inde. "Ja tomu neverím, že by mohol sedieť v pokoji niekde v zahraničí a nezasahovať, on by sa o Rusko staral," je presvedčený muž z cintorína.

Podľa Putina ktosi v Prigožinovom lietadle neodborne manipuloval s granátom, ktorý potom explodoval. Rozšírený je aj názor, že lietadlo v Tverskej oblasti cielene zostrelila ruská protivzdušná obrana.

Putin neskôr nechal tisíce Prigožinových vojakov zaradiť do regulárnej ruskej armády. A akoby dal posmrtne Prigožinovi zapravdu, keď pred časom odvolal ministra obrany Sergeja Šojgua a ďalších predstaviteľov vojenského vedenia krajiny nechal zatknúť kvôli podozreniu z korupcie a zneužitia právomocí.

Jeho dedičstvo straší Rusko

Prigožinovo dedičstvo však ďalej straší Rusko. S Putinovým povolením naverboval v ruských väzniciach desaťtisíce väzňov, ktorí sa mohli vo vojne na Ukrajine vykúpiť na slobodu. Ak prežili šesť mesiacov na fronte, získali voľnosť často páchatelia ťažkých zločincov, vrátane vrahov.

Odvtedy ruskou spoločnosťou otriasajú činy, ktorých sa títo ľudia dopúšťajú. Napádajú svoje manželky, matky, sestry i ľudí, ktorí s nimi príbuzní nie sú.

V apríli polícia v Leningradskej oblasti zadržala 42-ročného bývalého wagnerovca, ktorý po hádke zabil svoju priateľku a jej telo rozrezal na kusy a ukryl v kufri. Wagnerova skupina tohto vraha odsúdeného na 12 rokov väzenia najala v trestaneckej kolónii.

Prigožin nebezpečenstvo kriminality páchané niekdajšími väzňami slúžiacimi v jeho súkromnej armáde bagatelizoval.

Odborníci z organizácie Nasiliju net (Nie násilie) majú obavy, že s tým, ako sa budú vracať do bežného života ďalší takíto muži s možným posttraumatickým stresovým syndrómom, miera domáceho násilia v Rusku ešte vzrastie.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. augusta 2023 o pohrebe šéfa wagnerovcov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok