Dedičstvo po rusky. Veliteľom Wagnerovej skupiny sa stal Pavel, Prigožinov syn

1.11.2023 21:13

Veliteľom žoldnierskej skupiny Wagner sa stal Pavel Prigožin, syn zakladateľa Jevgenija Prigožina, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí v auguste.

Skupina, ktorá je známa svojou účasťou v bojoch na Ukrajine, bola rovnako obnovená a teraz bude zaradená pod ruskú národnú gardu, informoval ruský denník Kommersant s odvolaním na miestne ruské médiá.

Jednotky národnej gardy

Pavel Prigožin, ktorý má 25 rokov, sa stal šéfom jednotky národnej gardy, kam členovia Wagnerovej skupiny prešli po smrti Prigožina. Informáciu potvrdil portál 59.ru, ktorý cituje vyhlásenie člena skupiny v meste Perm. Tento člen tiež potvrdil, že skupina opätovne začala prijímať nových členov. Na rozdiel od minulosti sa medzi novými členmi nebudú nachádzať osoby obvinené z trestných činov.

Boje za hranicami

Členovia Wagnerovej skupiny hrali dôležitú úlohu pri dobytí dlhodobo obliehaného mesta Bachmut na východnej Ukrajine na jar tohto roku. Jevgenij Prigožin odmietol podriadiť Wagnerovu skupinu veleniu niektorého z vojenských štruktúr ruského štátu, čo v júni viedlo k neúspešnému pokusu o ozbrojené povstanie tejto žoldnierskej skupiny. V auguste potom Jevgenij Prigožin zomrel spolu s ďalšími členmi vedenia skupiny pri páde lietadla neďaleko Moskvy.

Jevgenij Prigožin tvrdil, že jeho syn absolvoval povinnú vojenskú službu vo veku 18 rokov a mesiac po jej skončení odišiel bojovať do Sýrie. Podľa jeho tvrdení bojoval aj v iných konfliktných oblastiach, vrátane ukrajinského Donbasu. Pavlovi Prigožinovi takisto odkázal takmer celý svoj majetok, ako upozornil server The Moscow Times.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok