Rusko intenzívne útočilo na juhu a západe Ukrajiny. Terčom boli energetické zariadenia

22.6.2024 07:58 , Aktualizované: 22.6.2024 15:20

Rusko v noci na sobotu uskutočnilo "masívny" útok na zariadenia kritickej energetickej infraštruktúry v oblastiach na západe a juhu Ukrajiny, uviedlo ministerstvo pre energetiku v Kyjeve. Informuje agentúra AFP. Moskva neskôr úder potvrdila. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho armáda útočila na ukrajinské energetické zariadenia alebo muničné sklady.

Podľa ministerstva bolo počas útokov poškodené vybavenie v zariadeniach ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenerho v Záporožskej a Ľvovskej oblasti.

Škody sú po nočnom ruskom údere hlásené tiež z Ivano-Frankivsku na západe Ukrajiny. Podľa serveru Ukrajinska pravda ruský útok poškodil okrem iného miestnu technickú univerzitu.

Ruské ministerstvo obrany podľa ruskej štátnej agentúry TASS vyhlásilo, že jeho vojsko podniklo vzdušný úder na energetické zariadenia, ktoré na Ukrajine "zabezpečujú prevádzku podnikov vojensko-priemyselného komplexu" a tiež na sklady munície a leteckých zbraní dodávaných Kyjevu Západom. "Všetky určené ciele boli zasiahnuté," tvrdí ruský úrad.

Podľa ukrajinského ministerstva energetiky zaútočili Rusi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru po ôsmy raz za posledné tri mesiace.

Zranení zamestnanci

Správy o prípadných obetiach na životoch neboli bezprostredne známe. Ukrajinský rezort energetiky informoval o dvoch zranených zamestnancoch energetických zariadení, ktorí boli hospitalizovaní v Záporožskej oblasti, dodáva AFP.

Ukrajinské letectvo podľa agentúry Reuters v sobotu ráno uviedlo, že nad svojím územím zostrelilo 12 Ruskom odpálených rakiet a 13 dronov.

Ukrajina doteraz v dôsledku ruských útokov prišla približne o polovicu svojej kapacity na výrobu elektrickej energie. Obyvatelia zažívajú aj každodenné výpadky elektriny a teda i vody, pričom existujú obavy, že počas zimy sa situácia ešte zhorší.

Obe strany tiež hlásia nevojenské obete bojov. Ukrajinská polícia oznámila, že v Chersonskej oblasti na juhu krajiny zahynul pri útoku ruského dronu policajt slúžiaci na kontrolnom stanovišti.

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov uviedol, že pri delostreleckom ostreľovaní ním spravovaného regiónu zahynul muž a úrady v Rusy okupovanom Donecku na východe Ukrajiny hlásia troch mŕtvych po ukrajinskom vzdušnom údere.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok