Rusi použili v Charkovskej oblasti prvýkrát trojtonovú kĺzavú bombu. Nová zbraň má ničivé následky

21.6.2024 10:19

Rusko po prvý raz vo vojne na Ukrajine použilo obrovskú kĺzavú bombu FAB-3000 s hmotnosťou vyše 3 000 kilogramov, vybavenú modulom na navádzanie a výsuvnými krídlami. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje v armádnych kruhoch.

Ukrajina, Rusko
Foto: TASR/AP

Kde bombu použili?

Ruské vzdušné sily "po prvý raz použili FAB-3000 s modulom UMPK. Útok bol vykonaný proti miestu využívanému nepriateľskými jednotkami v obci Lypci v Charkovskej oblasti," píše TASS.

Ruskojazyčný servis BBC napísal, že zábery z útoku zverejnil telegramový kanál Fighterbomber, ktorý má blízko k ruským vojenským kruhom.

Na svojom účte na sociálnej sieti X ich zdieľal Rob Lee, analytik amerického Inštitútu pre výskum zahraničnej politiky (FPRI).

Bomba nezasiahla cieľ

Bomba dvojposchodovú budovu, ktorá podľa všetkého bola cieľom útoku, priamo nezasiahla, dopadla však v jej bezprostrednej blízkosti a následný výbuch ju významne poškodil.

Podľa západných analytikov Rusko vo vojne na Ukrajine aktívne používa staré letecké bomby vybavené modernými riadiacimi modulmi.

Takáto taktika vedie nielen k ničeniu ukrajinských pozícií, ale aj k praktickej skaze zástavby v okolí. Napríklad pri postupe ruských vojsk na Vovčansk v Charkovskej oblasti bola zničená väčšina domov v meste, pripomína BBC.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. júna 2024 o tom, ako Rusi útočili dronmi pri Ľvove.

Ukrajinský server TSN pred pár dňami o obci Lypci napísal, že je to "Bachmut po charkovsku". Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti ruská armáda pri dobýjaní medzi augustom 2022 a januárom 2023 zničila, niektoré štvrte zmizli úplne. Ruské jednotky mesto ovládli vlani v máji.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok