Je za tragédiu zodpovedný otec chlapca? Výbušné zariadenie našli na nebezpečnom vojenskom cvičisku a vzali ho so sebou

21.6.2024 09:16 , Aktualizované: 21.6.2024 18:52

Chorvátska polícia v piatok vypočula 46-ročného Čecha v súvislosti so stredajším výbuchom pri meste Obrovac, ktorý usmrtil dieťa a ďalšie osoby zranil. Podľa kriminalistov muž dopustil, aby si dieťa odnieslo výbušné zariadenie nájdené na vojenskom cvičisku. Dieťa ho následne priviedlo k explózii počas neplánovanej zastávky pre poruchu vozidla. Podľa chorvátskych médií je podozrivý muž otcom zosnulého dieťaťa, ktorým je deväťročný chlapec.

chorvátsko, polícia
Foto: X / Otvoreno.hr

Podľa polície muž so svojou rodinou a priateľmi navštívil "označené nebezpečné vojenské cvičisko" v oblasti mesta Knin, nedbal výrazných písomných upozornení a dovolil dieťaťu, aby so sebou vzalo nájdené výbušné zariadenie, ktoré následne podozrivý osobne uložil do auta.

Po výsluchu polícia prepustila muža na slobodu a vyšetrovanie prenechá českým úradom, uviedol web stanice N1.

O tom, že podozrivý Čech bol po výsluchu prepustený, informoval denník Večernij list a stanica N1. "Polícia vypočula podozrivého a obvinenie bude odovzdané Českej republike, s ohľadom na to, že všetci účastníci udalosti sú Česi žijúci v Českej republike," uviedla podľa N1 prokuratúra v Zadare. Vyšetrovanie v Česku bude podľa nej "jednoduchšie a ekonomickejšie".

Ako sa dostali do vojenského areálu?

Chorvátsky denník Jutarnji list v piatok taktiež s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že česká rodina sa autom dostala hlboko do vojenského areálu Josipa Markiča, aby sa odfotila s vojenskými "trofejami".

"Podľa všetkého išli do vojenského výcvikového priestoru zámerne a cielene, aby sa tam prehrabávali a zbierali rôzny vojenský materiál, napríklad nábojnice. Podľa informácií, ktoré mám, sa dokonca fotili na vojenskom cvičisku pri tanku, ktorý je tam ako maketa," uviedol zdroj, ktorého identitu noviny nezverejnili.

"Prešli okolo niekoľkých tabúľ s jasnými varovaniami v cudzích jazykoch o tom, kde sa nachádzajú a aké nebezpečenstvo na nich na vojenskom cvičisku číha," dodal zdroj.

Zariadenie explodovalo

"O niečo neskôr, kvôli poruche na automobile vozidlo zastavili pri ceste a dieťa z vozidla vybralo výbušné zariadenie, ktoré v jednej chvíli explodovalo," uviedla vo vyhlásení zadarská polícia, ktorá vo štvrtok neskoro večer vykonala na mieste kriminalistickú expertízu.

Muž je vyšetrovaný pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia a tiež z ohrozenia života a majetku nebezpečným konaním.

Zadržanie potvrdil aj český rezort zahraničia

Zadržanie Čecha potvrdil hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake.

"Môžem potvrdiť zadržanie českého občana v súvislosti so stredajším výbuchom v Zadarskej župe. S ohľadom na skutočnosť, že pri incidente zomrelo dieťa, nebudeme poskytovať žiadne informácie. Náš zastupiteľský úrad je v kontakte so všetkými relevantnými inštitúciami," poznamenal hovorca českej diplomacie Drake.

Už skôr polícia uviedla, že na mieste zahynulo dieťa narodené v roku 2015. Dve ženy vo veku 49 a 34 rokov a jeden muž vo veku 39 rokov, všetci občania Českej republiky, boli prevezení do nemocnice v Zadare.

Polícia doteraz neoznámila, o aké výbušné zariadenie išlo ani akým spôsobom bolo aktivované. Odpovede na tieto otázky by podľa zadarskej polície mali poskytnúť experti zo Záhrebu na základe poznatkov zhromaždených počas obhliadky miesta výbuchu.

Výlet po Balkáne

Podľa stanice Nova išlo o výlet dvoch rodín po Balkáne, na ktorom sa zúčastnili štyria dospelí a tri mladšie deti. Keď zastavili na odpočívadle pre poruchu jedného z áut, deväťročný chlapec vraj z kríkov priniesol výbušné zariadenie, ktorý mu následne v aute vybuchol v ruke.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok