Počul som nárek a krik, tvrdí svedok tragédie v Chorvátsku. Výbuch auta neprežilo dieťa z Česka, dve ženy sú zranené

20.6.2024 10:40 , Aktualizované: 20.6.2024 14:54

Pri explózii automobilu s českými turistami neďaleko chorvátskeho mesta Obrovac prišlo o život deväťročné dieťa. Informoval o tom vo štvrtok chorvátsky denník Jutarnji list. Dve ženy utrpeli vážne zranenia pri explózii, ktorá sa odohrala v stredu večer, uviedla zadarská polícia.

GNXtDGLXEAA_y38.jpg
Foto:

Príčina explózie nie je jasná. Podľa neoficiálnych informácií denníka Zadarski list v aute zrejme explodovali nádrže s palivom.

Policajti v spolupráci s expertmi hneď v stredu prípad vyšetrovali na mieste. Vozidlo s českou registračnou značkou a vo vlastníctve českého občana údajne zastavilo kvôli poruche na odpočívadle pri okresnej ceste pri obci Bilišane.

Smrť dieťaťa

Na mieste zahynulo dieťa narodené v roku 2015. Dve ženy vo veku 49 a 34 rokov a jeden muž vo veku 39 rokov, všetci občania Českej republiky, boli prevezení do nemocnice v Zadare. Muž bol po poskytnutí pomoci prepustený do domáceho ošetrovania, uvádzajú miestne médiá.

Hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake potvrdil, že v stredu v podvečer v Zadarskej župe pri bližšie neupresnenom výbuchu zomrel jeden Čech a dvaja ďalší boli zranení a sú teraz v nemocnici. Český zastupiteľský úrad je podľa neho v kontakte s vyšetrovateľmi.

Automobil bol podľa denníka Jutarnji list poškodený len ľahko. Nie je známe, či nešťastie zasiahlo jednu alebo dve rodiny, pretože pri incidente boli dve osobné vozidlá. Vyšetrovanie pokračovalo aj vo štvrtok dopoludnia a okresná cesta ŽC-6025 bola naďalej uzavretá pre všetku dopravu.

Viaceré verzie

Riaditeľ konzulárneho odboru českého ministerstva zahraničia Pavel Pešek v Českej televízii povedal, že jedným zo scenárov môže byť prítomnosť výbušného zariadenia v automobile, prípadne nevybuchnutá mína či variant, že jedna z osôb vyšla do lesa a priniesla nejaké výbušné zariadenie, napríklad granát.

Pešek uviedol, že česká strana komunikuje s chorvátskou políciou, od ktorej vie, s akými vyšetrovacími verziami pracuje. Zároveň ale zdôraznil, že žiadna z variant nemusí byť pravdivá.

Výpoveď svedka

"Počul som nárek a krik. Keďže som bol nablízku, bežal som na pomoc. Dieťa ležalo vedľa auta. Jedna zo žien ležala, druhá ju držala a zakrývala jej oko. Muž, ktorý bol pred autom, mi povedal, že zdvihol kapotu, pretože na vozidle bola porucha. Potom došlo k výbuchu. Záchranka prišla rýchlo, ale dieťaťu už nebolo pomoci," povedal svedok Slobodan Olujić pre internetovú stránku Večernji list.

Ten istý svedok pre denník Zadarski list povedal, že ľudia boli celí od krvi a na mieste vládol chaos.

"Snažil som sa komunikovať s Čechmi, ktorí sa už pokúšali zavolať záchranku, ale v panike nerozumeli, tak som im vysvetlil, kde sa to stalo," povedal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok