Rumunský prezident sa sťahuje z boja o post šéfa NATO. Chce podporiť Rutteho

20.6.2024 16:00

Rumunský prezident Klaus Iohannis vo štvrtok oznámil, že sa už nebude uchádzať o post generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Uvoľnil tak cestu odchádzajúcemu holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, ktorý je teraz jediným kandidátom na tento post. Iohannis uviedol, že Rumunsko podporí Rutteho na čele aliancie, informovala agentúra Reuters.

Klaus Iohannis
Foto: X/nexta_tv

Oznámenie o odstupe

Oznámenie prišlo dva dni po tom, ako holandská televízia NOS s odvolaním sa na informované zdroje uviedla, že novým generálnym tajomníkom bude dlhoročný holandský premiér. Očakáva sa, že nástupcu súčasného šéfa aliancie Jensa Stoltenberga definitívne oznámia spojenci na samite vo Washingtone budúci mesiac.

"Sme veľmi blízko k rozhodnutiu. Myslím si, že Mark Rutte je veľmi silným kandidátom," uviedol v tejto súvislosti Stoltenberg počas utorkového vystúpenia v hlavnom meste USA.

Podpora Maďarska

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého krajina sa predtým postavila proti Rutteho kandidatúre, predtým po rozhovoroch so Stoltenbergom oznámil, že holandského premiéra už podporuje.

Iohannis sa do boja o post generálneho tajomníka NATO zapojil v marci. Vtedy povedal, že sa chce uchádzať o tento post, pretože východoeurópske krajiny by mali mať väčšie zastúpenie na najvyšších postoch v Severoatlantickej aliancii.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. júna o tom, koho prezident Peter Pellegrini podporí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok