NATO bude mať nového šéfa. Stane sa ním holandský premiér Mark Rutte

18.6.2024 18:23 , Aktualizované: 18.6.2024 18:31

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) sa stane končiaci holandský premiér Mark Rutte, uviedol v utorok server holandskej televízie NOS.

Rutteho protikandidát, rumunský prezident Klaus Iohannis, sa kandidatúry vzdá. Končiaci šéf aliancie Jens Stoltenberg v utorok Rutteho označil za veľmi silného kandidáta a poznamenal, že výber nového generálneho tajomníka je veľmi blízko zavŕšeniu.

Podporilo ho aj Maďarsko

"Teraz, keď Rutteho kandidatúru plne podporuje aj Maďarsko, zostáva len, aby jediný protikandidát, rumunský prezident Iohannis, odstúpil. Zasvätené osoby NOS potvrdili, že Iohannis tak urobí v najbližšom čase," napísal server NOS.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes po dlhšom váhaní uviedol, že jeho krajina už nie je proti nástupu Rutteho do funkcie generálneho tajomníka NATO.

"Po dnešnom oznámení premiéra Orbána je myslím zjavné, že sme veľmi blízko rozhodnutia.. 2000. Myslím, že Mark Rutte je veľmi silný kandidát," poznamenal v utorok v tomto kontexte Stoltenberg, ktorému mandát vyprší v októbri.

Pellegrini vyjadril ochotu podporiť Rutteho

Sedemdesiatpäťročnému Ruttemu vyjadrili už vlani podporu kľúčové aliančné krajiny ako USA, Británia, Francúzsko a Nemecko. V apríli holandského politika podporilo aj Turecko a naposledy mu chýbala deklarovaná podpora už len zo strany Rumunska a Slovenska. Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v utorok podľa agentúry Reuters vyjadril ochotu Rutteho podporiť.

NATO prijíma rozhodnutia konsenzom, takže akýkoľvek kandidát potrebuje podporu všetkých 32 členských štátov.

Rumunský prezident Iohannis v marci oznámil, že sa chce o kreslo generálneho tajomníka uchádzať, pretože východoeurópske krajiny by vo vedúcich funkciách v Severoatlantickej aliancii mali mať väčšie zastúpenie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok