Odpustilo Maďarsko Ruttemu? Orbán podľa médií už nenamieta proti jeho kandidatúre na post šéfa NATO

18.6.2024 10:56

Maďarsko údajne upustilo od svojich námietok ku kandidatúre Marka Rutteho na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO). V utorok o tom informovali holandské médiá, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.

NATO_Ukraine408523.jpg
Foto: TASR/AP

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa stretol so svojím maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom na okraj neformálneho samitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.

Holandské médiá NOS a RTL s odvolaním sa na nemenované zdroje informovali, že Orbán na schôdzke netrval na svojej požiadavke, aby sa Rutte ospravedlnil za svoje kritické vyjadrenia na adresu maďarskej vlády. Orbán ich v máji označil za "problematické".

Dve podmienky

Ospravedlnenie bolo jednou z dvoch podmienok, ktoré si Budapešť stanovila na vyjadrenie podpory Ruttemu ako nástupcovi Jensa Stoltenberga vo funkcii šéfa NATO. Druhou podmienkou bola garancia, že Maďarsko sa nebude musieť podieľať na vojenskej pomoci Ukrajine. Stoltenberg sa za to zaručil počas minulotýždňového stretnutia s Orbánom, ktorý mu zase prisľúbil, že Budapešť nebude blokovať súvisiace rozhodnutia Aliancie.

Rutte má podporu Slovenska

Rutteho ako nástupcu súčasného generálneho tajomníka NATO podporilo viacero krajín vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka aj Turecka. V utorok mu vyjadrilo podporu aj Slovensko, podľa Reuters sa ešte čaká na Rumunsko.

Rumunský prezident Klaus Iohannis ešte v marci oznámil, že sa sám bude uchádzať o funkciu šéfa NATO. Argumentoval tým, že štáty východnej Európy potrebujú lepšie zastúpenie na vedúcich pozíciách v euroatlantických štruktúrach.

Stoltenberg na svojom súčasnom poste skončí v októbri. Členské krajiny NATO prijímajú rozhodnutia konsenzom, preto akýkoľvek kandidát na najvyššiu politickú funkciu v rámci Aliancie potrebuje podporu všetkých 32 členov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok