Prezident prezradil, koho Slovensko podporí na post šéfa NATO. Pellegrini vyslovil dve požiadavky

18.6.2024 09:18 , Aktualizované: 18.6.2024 11:06

Slovensko podporí kandidatúru končiaceho holandského premiéra Marka Rutteho na post generálneho tajomníka NATO. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini v utorok po skončení mimoriadneho zasadnutia Európskej rady.

Pellegrini pripomenul, že doteraz boli na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie dvaja kandidáti - okrem Rutteho aj rumunský prezident Klaus Iohannis. Podľa Pellegriniho bolo pochopiteľné, že Slovensko by si vedelo predstaviť na tejto pozícii reprezentanta strednej a východnej Európy.

"Po konzultáciách s oboma kandidátmi aj po konzultáciách s premiérom Robertom Ficom a slovenskou vládou si Slovenská republika vie predstaviť podporu holandského premiéra Marka Ruttehho za šéfa Aliancie," vyhlásil Pellegrini.

Požiadavky

Pellegrini dodal, že holandského premiéra požiadal o to, aby "vyjadril prísľub a odhodlanie ako nový šéf NATO pomôcť riešiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky, ktorý je momentálne nechránený". 

Od Rutteho tiež žiada, aby po svojom zvolení do novej funkcie zohľadnil aj geografický princíp pri obsadzovaní pozícií v NATO na nižších úrovniach riadenia.

Postoj k nomináciám Costu a Kallasovej

Slovensko počas rokovaní na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady prednieslo aj svoje pozície a postrehy k nominantovi na predsedu Európskej rady Antóniovi Costovi a nominantke na šéfku diplomacie EÚ Kaji Kallasovej. Uviedol to prezident Pellegrini.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok