V Mekke na púti hadždž prišlo o život viac než tisíc pútnikov. Teplota v krajine dosiahla takmer 52 stupňov

20.6.2024 13:20

Viac než 1000 pútnikov zahynulo pri tohtoročnej moslimskej púti do Mekky v Saudskej Arábii.

moslimovia
Foto: TASR/AP

Ide o údaje približne desiatich štátov, ktoré vyčíslili dočasný počet úmrtí na 1081. Najviac obetí pochádzalo z Egypta.

Tento rok sa náboženská púť opäť konala za veľmi vysokých teplôt, ktoré vo Veľkej mešite v najposvätnejšom meste islamu dosahovali až 51,8 stupňa Celzia.

Aktualizovaný počet obetí na životoch, ktorý zahŕňal 58 Egypťanov, poukázal na skutočnosť, že z celkového počtu 658 mŕtvych z tejto krajiny bolo až 630 nezaregistrovaných pútnikov.

Príčina úmrtí

Hlavnou príčinou úmrtí egyptských pútnikov bolo teplo, ktoré vyvolalo komplikácie spojené s vysokým krvným tlakom a inými problémami.

Z celkového počtu 1081 obetí hlásili úmrtia okrem Egypta aj Malajzia, Pakistan, India, Jordánsko, Indonézia, Irán, Senegal, Tunisko a Iracký Kurdistan.

Každoročná púť hadždž je jedným z piatich pilierov islamu a musia ju aspoň raz za život absolvovať všetci moslimovia, ktorí na to majú prostriedky. Jej termín sa určuje podľa lunárneho islamského kalendára a tento rok opäť pripadol na obdobie horúceho saudskoarabského leta. V pondelok napríklad namerali v Mekke až 51,8 stupňa Celzia.

Obľúbená púť

Desaťtisíce pútnikov sa každoročne pokúšajú zúčastniť na púti nelegálnou cestou, pretože si nemôžu dovoliť často drahé oficiálne povolenia, bez ktorých sa nemôžu dostať do klimatizovaných priestorov a ukryť sa pred horúčavou.

Na púti v najposvätnejšom meste islamu – Mekke – sa tento rok zúčastnilo približne 1,8 milióna pútnikov. Vlani prišlo o život viac než 200 pútnikov; väčšina z nich pochádzala z Indonézie.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. júna 2024 o púti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok