Moslimovia v Mekke riskujú život kvôli púti hadždž, počas ktorej zomrelo už približne 900 ľudí. Teploty v krajine dosiahli 52 stupňov

19.6.2024 10:03 , Aktualizované: 19.6.2024 16:46

Pri tohtoročnej púti do Mekky zomrelo zhruba 900 pútnikov, píše agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Zhruba 600 úmrtí pripadá na Egypt a o 68 mŕtvych hovoria indickí diplomati. V utorok agentúra AFP evidovala ďalších 250 mŕtvych z iných krajín. Úrady v Saudskej Arábii vlastnú bilanciu nezverejňujú. U časti pútnikov sa zrejme prejavili zdravotné problémy v dôsledku vysokých teplôt na mieste.

Smrtiace horúčavy

V utorok egyptské diplomatické zdroje informovali o úmrtí 323 egyptských občanov pri veľkej púti do Mekky, ktorá sa uskutočnila od piatka do nedele. V stredu nemenovaný diplomat agentúre AFP povedal, že počet mŕtvych Egypťanov vzrástol na 600. Všetci novozapočítaní mŕtvi podľa zdroja zomreli v dôsledku vysokých teplôt v oblasti, ktoré vystúpili aj nad 50 stupňov.

Saudskoarabské úrady zatiaľ nezverejnili bilanciu mŕtvych. Uviedli však, že museli ošetriť na 2700 pútnikov. Agentúra AFP tak počty zisťuje predovšetkým z diplomatických zdrojov. Niektoré krajiny, napríklad Jordánsko, informáciu o úmrtí svojich pútnikov zverejnili oficiálne. Vlani pri veľkej púti zomrelo na 200 účastníkov.

V stredu agentúru AFP informoval ďalší diplomatický zdroj o 68 mŕtvych pútnikoch z Indie. "Domnievame sa, že časť z nich zomrela v súvislosti s poveternostnými podmienkami," uviedol diplomat. Poukázal na to, že časť pútnikov tvoria starší ľudia. Niektorí ľudia z Indie sa tiež nezvestní.

Pochovávanie pútnikov

Miestne úrady dodržiavajú postupy pri pochovávaní pútnikov v Mekke a pokračujú v pátraní po nezvestných. V pondelok úrady vyzvali pútnikov, aby sa vyhýbali slnku a aby rituály odložili až na štvrtú hodinu popoludní.

Najposvätnejšie mesto islamu zaznamenalo v pondelok 51,8 stupňa Celzia, zatiaľ čo iné sväté miesta v okolí „iba“ 48 stupňov Celzia.

Na tohtoročnej púti hadždž, ktorá sa začala minulý týždeň v piatok večer, sa zúčastňuje 1,8 milióna ľudí.

Autobusy a vlaky pomáhajú prepravovať množstvo veriacich na sväté miesta, ale veľké davy ľudí a úmorné horúčavy stále predstavujú výzvu pre pútnikov, ako aj pre strážcov zákona.

V uplynulých troch desaťročiach došlo k niekoľkým veľkým tragédiám s množstvom mŕtvych v dôsledku preplnenosti, požiarov a iných incidentov, čo prinútilo saudskoarabskú vládu vybudovať novú infraštruktúru.

Ochrana pútnikov

Úrady však teraz čelia novým výzvam, ako ochrániť pútnikov pred extrémnymi horúčavami. Medzi tohtoročnými obeťami sú tiež pútnici z Jordánska, Iránu a Senegalu. Náročným podmienkam podľahlo 130 pútnikov z Indonézie.

Hadždž je každoročná púť miliónov moslimov do Mekky s cieľom vykonať náboženské obrady, aké pred 14 storočiami naučil prorok Mohamed svojich nasledovníkov.

Hadždž, jedno z najväčších masových zhromaždení na svete, je povinnosťou, ktorú si každý moslim, ktorý si to môže dovoliť, splní aspoň raz za život.

Púť sa skončí v stredu. Organizovanie púte hadždž je pre Saudskú Arábiu finančným prínosom a zároveň zdrojom legitimity panovníka, ktorý má titul „kustód dvoch svätých mešít“ v Mekke a Medine.

Pozrite si archívnu reportáž zo 14. júna 2024 o tom, ako začala púť v Mekke.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok