Rusko a Severná Kórea si sľúbili bezodkladnú vojenskú pomoc. Západ je znepokojený

20.6.2024 06:33

Dohoda medzi Ruskom a Severnou Kóreou podpísaná v stredu stanovuje, že obe krajiny bezodkladne vynaložia všetky dostupné vojenské prostriedky na pomoc partnerovi v prípade vojny.

Podľa agentúr Reuters a AP to vo štvrtok uviedol Pchjongjang vo svojom prvom vyjadrení po rokovaní ruského prezidenta Vladimira Putina so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom. Na pakt so znepokojením reagoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či japonská vláda.

Posilnená spolupráca

Putin a Kim podpísali dohodu o komplexnom strategickom partnerstve. Severokórejská štátna agentúra KCNA podľa AP uviedla, že sa obe krajiny zaviazali "bezodkladne nasadiť všetky prostriedky, ktoré sú k dispozícii", aby si poskytli "vojenskú a ďalšiu pomoc".

AP poznamenáva, že zmluva môže posilniť spoluprácu oboch krajín na najvyššiu úroveň od konca studenej vojny. Rusko podľa Putina na základe paktu nevylučuje vojensko-technologickú spoluprácu s KĽDR.

Znepokojené USA či Japonsko

"Musíme si byť vedomí toho, že autoritárske mocnosti sa stále viac zbližujú. Vzájomne sa podporujú spôsobom, ktorý sme predtým nevideli," reagoval na správu šéf NATO Stoltenberg počas návštevy Kanady. Japonská vláda dala najavo vážne znepokojenie z Putinových slov o spolupráci v oblasti vojenských technológií.

USA a ich spojenci v oblasti, teda práve Japonsko a Južná Kórea, majú podľa Reuters obavy, že Rusko by Severnej Kórei mohlo pomôcť s jej raketovými a jadrovými programami, ktoré má zakázané na základe rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Šéf Kremľa počas prvej návštevy KĽDR za posledných 24 rokov sľúbil, že s izolovanou komunistickou krajinou prehĺbi obchodné a bezpečnostné väzby a podporí ju v jej odpore proti USA. Putin sa z KĽDR presunul do Vietnamu, s ktorého vrcholnými predstaviteľmi by mal rokovať vo štvrtok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok