Podpísali zmluvu o strategickom partnerstve. Putin dal Kim Čong-unovi drahé dary

19.6.2024 06:28 , Aktualizované: 19.6.2024 16:08

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un sa dohodli na prehĺbení vzťahov medzi oboma krajinami, informovali severokórejské médiá po tom. Zároveň podpísali v Pchjongjangu zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami.

Agentúra Reuters uvádza, že Kim si s Putinom potriasol rukou, objali sa a potom spolu odišli limuzínou do Putinovho hotela. Išlo o auto značky Aurus, ktoré šéf Kremľa daroval severokórejskému vodcovi na osobné použitie túto zimu.

Ulice Pchjongjangu boli vyzdobené Putinovými portrétmi a dominantu hlavného mesta, nedokončený 330-metrový hotel, zdobil obrovský nápis "Vitaj, Putin".

Silná strategická pevnosť

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA napísala, že stretnutie oboch politikov ukázalo "nezlomnosť a odolnosť" priateľstva a jednoty medzi Pchjongjangom a Moskvou.

Vzťahy medzi Severnou Kóreou a Ruskom označila za "silnú strategickú pevnosť na udržanie medzinárodnej spravodlivosti, mieru a bezpečnosti a za motor urýchlenia budovania nového multipolárneho sveta".

Spoločný postoj proti USA

Ruský prezident Vladimir Putin tiež povedal, že Rusko a Severná Kórea spoločne bojujú proti hegemónii USA. Severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi sa poďakoval za vyvážený postoj jeho krajiny k Ukrajine.

"V súčasnosti spoločne bojujeme proti hegemonistickým a neokolonialistickým praktikám Spojených štátov a ich satelitov," povedal Putin. AFP sa odvolala na prezidentove vyjadrenia sprostredkované ruskými štátnymi tlačovými agentúrami.

Darčeky od Putina

Putin počas daroval svojmu hostiteľovi novú limuzínu Aurus, admirálsku dýku a čajový servis.

Putin si z KĽDR ako dary odnáša niekoľko predmetov so svojou podobizňou, uviedol poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Informovala o tom v stredu britská stanica BBC.

Ušakov nešpecifikoval, o aké predmety ide. Poznamenal, že  ide o niekoľko variantov vyobrazení hlavy štátu, pričom "všetky sú umelecké, vrátane busty".

BBC doplnila, že Putin nepodaroval Kimovi auto typu Aurus  prvýkrát - túto limuzínu mu venoval aj vo februári. Nateraz však nie je jasné, aký model dostal Kim tentoraz.

Podpísanie zmluvy

Táto nová zmluva nahrádza základné dokumenty medzi Ruskom a Severnou Kóreou, podpísané v rokoch 1961, 2000 a 2001.

Putin počas rokovaní s Kimom označil túto zmluvu za základný dokument, ktorý bude "dlhodobo tvoriť základ" vzťahov oboch krajín.

Slávnostné podpísanie zmluvy sa konalo po rokovaniach delegácií v rozšírenom formáte, ako aj po dvojhodinovom rozhovore, ktorý Putin s Kimom absolvovali medzi štyrmi očami. Podľa harmonogramu mal tento ich rozhovor trvať asi hodinu.

Slávnostná recepcia

Ruské médiá uviedli, že Kim má v pláne usporiadať aj slávnostnú recepciu. Očakáva sa, že Putin v stredu večer odcestuje do Vietnamu.

Pred rozhovormi Kim privítal Putina okázalým ceremoniálom na hlavnom námestí Pchjongjangu, kde mu predstavil aj kľúčových členov severokórejského vedenia. Prítomná bola aj Kimova vplyvná sestra Kim Jo-džong.

V uliciach severkórejskej metropoly sa "zoradili" davy ľudí, ktorí zdravili kolónu áut prepravujúcih Putina so sprievodom, skandovali Putinovo meno, mávali kvetmi a severokórejskými a ruskými vlajkami, píše AP.

Obavy spojencov

Washington a jeho spojenci sa podľa agentúry Reuters obávajú, že Rusko by mohlo pomôcť Severnej Kórei s jej raketovým a jadrovým programom, ktorý zakázala rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. Predstavitelia USA a Južnej Kórey tvrdia, že Severná Kórea dodáva Rusku balistické rakety a delostrelecké granáty, ktoré ruská armáda používa vo vojne na Ukrajine.

Moskva a Pchjongjang to popierajú, ale sľubujú zintenzívnenie vojenskej spolupráce. Očakáva sa, že Putin a Kim podpíšu dohodu o "komplexnom strategickom partnerstve". Ušakov povedal, že sa bude týkať bezpečnostných otázok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok