Putin pristál v KĽDR. Na pláne má aj stretnutie s vodcom krajiny Kim Čong-unom

18.6.2024 19:58 , Aktualizované: 18.6.2024 22:30

Lietadlo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pristálo v utorok večer SELČ v Pchjongjangu, informovala agentúra Interfax. Šéf Kremľa tak začal dvojdňovú návštevu Severnej Kórey, pri ktorej sa stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Putin
Foto: TASR/AP

Putina podľa BBC sprevádzajú minister obrany Andrej Bělousov, minister zahraničia Sergej Lavrov a predstavitelia ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Ruské úrady už skôr uviedli, že Moskva chce s KĽDR "prehĺbiť spoluprácu vo všetkých oblastiach".

Šéf Kremľa vpredvečer návštevy oznámil, že Moskva plánuje s KĽDR podpísať "komplexnú dohodu o strategickom partnerstve", ktorej súčasťou by mala byť aj bezpečnostná spolupráca.

"Putinova návšteva Severnej Kórey ukazuje a potvrdzuje veľmi blízke vzťahy medzi Ruskom a autoritárskymi štátmi, ako je Severná Kórea," povedal Stoltenberg novinárom vo Washingtone. "Táto skutočnosť tiež dokazuje, že naša bezpečnosť nie je regionálna, ale globálna," uviedol.

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu upevnilo vzťahy s krajinami znepriatelenými so Spojenými štátmi, ako je napríklad Severná Kórea alebo napríklad Irán, pripomínajú západné tlačové agentúry.

Zúfalá snaha

Americký minister zahraničia Antony Blinken v Putinovej návšteve vidí "zúfalú snahu" o prehĺbenie vzťahov s krajinami, ktoré by mohli podporiť ruské vojenské aktivity na Ukrajine. Šéf diplomacie Spojených štátov to podľa Reuters dnes vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii so Stoltenbergerom, ktorej predchádzala schôdzka oboch diplomatov.

USA a Ukrajina v januári Kremeľ obvinili, že na ukrajinské územie útočia zbraňami dodávanými z KĽDR, čo je v rozpore so sankciami OSN proti Severnej Kórei, ku ktorým sa Rusko predtým samo zaviazalo. Moskva túto informáciu nekomentovala.

Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil Putina v Rusku minulý september. Pozrel sa napríklad na kozmodróm Vostočnyj na Ďalekom východe. Putin tiež Kimovi sľúbil, že Moskva pomôže Pchjongjangu s vývojom satelitov. Putin zatiaľ Severnú Kóreu navštívil iba v roku 2000, keď sa prvýkrát ujal prezidentského úradu.

Po návšteve Severnej Kórey odcestuje Putin do Vietnamu, kde v Hanoji strávi dva dni od 19. do 20. júna.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok