Ázijskí výrobcovia strácajú dôveru. Vyšetrovanie EÚ malo negatívny vplyv na predaj čínskych elektromobilov

20.6.2024 11:00

Vyšetrovanie Európskej únie v súvislosti s dotáciami na čínske elektrické vozidlá ochladilo ich predaj a poškodilo dôveru ázijských výrobcov v investície v Európe. Ukázal to v stredu najnovší prieskum. Informuje o tom správa Reuters.

Europe_China_Electric_Vehicles408550.jpg
Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu Čínskej obchodnej komory v EÚ a Čínskej ekonomickej informačnej služby približne 82 % firiem z automobilových a priemyselných reťazcov uviedlo, že vyšetrovanie dotácií narušilo ich dôveru v investovanie v Európe v blízkej budúcnosti. Prieskum sa uskutočnil v apríli a máji.

Pokles predaja v dôsledku vyšetrovania

Celkovo 73 % čínskych respondentov uviedlo, že došlo k poklesu ich predaja na európskom trhu v dôsledku vyšetrovania. Jasná väčšina spoločností ďalej uviedla, že spolupráca s európskymi partnermi, ako sú distribútori a lízingové spoločnosti, bola odložená alebo zredukovaná. A že vyšetrovanie poškodilo imidž ich značiek v Európe, čo im sťažilo prilákanie špičkových európskych talentov.

Európska komisia, ktorá dohliada na obchodnú politiku v 27-člennom bloku, minulý týždeň oznámila, že plánuje uvaliť clá až do výšky 38,1 % na čínske elektromobily od výrobcov, ako sú BYD, Geely a SAIC a na autá Tesly a iných západných firiem vyrobených v Číne.

Pozrite si reportáž zo 14. júna:

Zvýšia clo?

Čínske automobilky vyzvali Peking, aby v rámci odvety zvýšil clá na dovážané európske autá na benzín, uviedol v stredu štátom podporovaný denník Global Times.

Napriek tomu prieskum zistil tiež, že čínski výrobcovia elektrických vozidiel naďalej považujú Európu za kľúčový strategický trh. Sú odhodlaní rozšíriť svoju prítomnosť na tomto trhu, pričom väčšina z nich plánuje založiť továrne v Európe v nasledujúcich piatich rokoch.

"Zatiaľ čo zvýšenie prítomnosti v Európe zostáva pre tieto spoločnosti dlhodobým strategickým cieľom, kroky EÚ jednoznačne utlmili nadšenie pre takéto snahy," dodáva správa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok