Škandál s testami pokračuje. Japonské automobilky sa zrejme nepoučili, strácajú dôveru v certifikáciu vozidiel

3.6.2024 13:45

Automobilový priemysel v Japonsku čelí novým obvineniam z neférových praktík. Toyota, Honda, Suzuki, Mazda a Yamaha podvádzali pri schvaľovacích testoch niektorých modelov, oznámilo japonské ministerstvo dopravy. Informáciu priniesla agentúra AFP a portál orf.at.

automobilový priemysel
Foto: Profimedia

Pochybné certifikácie

Odhalenie podobného škandálu vlani na niekoľko týždňov spôsobilo zastavenie výroby v dcérskej spoločnosti Toyoty Daihatsu.

Ministerstvo dopravy následne nariadilo kontroly všetkých domácich automobiliek.

Po prípade Daihatsu je veľmi poľutovaniahodné, že sa odhalili ďalšie pochybenia, ktoré podkopávajú dôveru v systém certifikácie vozidiel, vyhlásilo teraz ministerstvo.

Piatim výrobcom nariadilo, aby na určitý čas zastavili dodávky dotknutých modelov.

Neovplyvnenie kvality a bezpečnosti

Toyota zastavila predaj troch modelov v Japonsku. Spoločnosť oznámila, že v internom vyšetrovaní zistila nezrovnalosti týkajúce sa siedmich modelov, pričom štyri z nich sa už v Japonsku nepredávajú.

Pri testovaní sa použili metódy, ktoré neboli v súlade s vládnymi normami, vysvetlila automobilka. Na bezpečnosť jazdy to podľa nej nemalo vplyv a stiahnutie vozidiel z trhu nebolo potrebné.

Honda uviedla, že zistila chyby pri testoch týkajúcich sa hlučnosti a výkonu motora. Výrobca tiež zdôraznil, že jeho vozidlá sú bezpečné a spĺňajú interné podnikové normy.

Pozrite si reportáž z 27. júna 2023 o tom, ako Čína ohrozuje európske automobilky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok